Achtergrond

Oud-vluchtelingen verwelkomen nieuwe vluchtelingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het restaurant werken oud-vluchtelingen die met de opbrengst bijdragen aan een maandelijkse welkomstmaaltijd voor nieuwe vluchtelingen die in Delft komen wonen. Kik (35) vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor sociale inburgering van vluchtelingen. 

Syrische artiest
De Syrische luitist Jaber Fayad zorgt voor een bijzondere Oriëntaalse sfeer. Foto: Maaike Kooijman

Bab al ShamsDe naam van het restaurant ‘een warm welkom’ geeft al een hoop weg over de sfeer. Zodra je de huiselijke ruimte binnenstapt, komen de geuren van de Arabische lekkernijen je al tegemoet. Een Syrische muzikant maakt de beleving compleet door de klanken die hij produceert met zijn luit. Aan het einde van de eetrit mag het 3-gangendiner door de bezoeker zelf naar waarde betaald worden. 

Hoe is het idee van een pop-up restaurant ontstaan?
“Ik houd van koken en vind het belangrijk om betrokken te zijn bij maatschappelijke initiatieven. Sinds een half jaar is het platform ‘Welkom in Delft’ in het leven geroepen om alle activiteiten rondom vluchtelingenwerk op elkaar af te stemmen. Hier is het idee ontstaan om één keer per maand een welkomstmaaltijd voor nieuwe vluchtelingen die in Delft komen wonen te organiseren. Tijdens deze maaltijd worden ze welkom geheten door Delftenaren en tegelijkertijd ontvangen ze informatie over de aanwezige belangenorganisaties. Het pop-up restaurant is één van de initiatieven om een financiële bijdrage te leveren aan deze welkomstmaaltijd. De woongemeenschap Taste, waar ik ook woon, is host van Bab al Shams en onze gezamenlijke woonkamer doet daarom zes weken lang dienst als restaurant.”

Hoe zijn de oud-vluchtelingen betrokken geraakt bij het pop-up restaurant? 
“De woonkamer van Taste fungeert al een tijdje als informeel ontmoetingscentrum voor mensen met allerlei achtergronden. Zo worden er conversatielessen gegeven aan (oud-) vluchtelingen en eten onze bezoekers ook vaak met elkaar. De meeste medewerkers van Bab al Shams kwamen zo nu en dan al eens langs bij Taste. Ze wonen inmiddels zelf al een aantal jaar in Nederland en vinden dat ook zij een steentje bij kunnen dragen aan het verwelkomen van nieuwe vluchtelingen in Delft.”

Hoe vinden ze het om in het pop-up restaurant te werken?
“Ondanks dat de meeste medewerkers van het restaurant toch al wat jaren in Nederland wonen hebben ze vaak nog wel moeite met de taal. Hierdoor voelen ze zich wat onzeker in het leggen van contacten met andere stadsgenoten. Ik merk dat het werken in Bab al Shams ze meer zelfvertrouwen geeft en ze ook makkelijker in contact brengt met Nederlanders.”

 

Medewerkers Bab al Shams

 

Arjan Kik helpt zelf ook mee in de bediening van Bab al Shams.

Wat is het doel van het platform ‘welkom in Delft’?
“Alhoewel de gemeente Delft veel doet op het vlak van administratieve inburgering, blijft de sociale inburgering nog erg achter. Vluchtelingen die net in Delft komen wonen spreken de Nederlandse taal nog niet en hebben moeite om in contact te komen met andere Nederlanders. Het is belangrijk dat nieuwe vluchtelingen die in Delft komen wonen in een groter netwerk belanden waar ook Nederlanders in voorkomen. De prioriteit zou niet alleen moeten liggen bij het opzetten van activiteiten puur en alleen voor vluchtelingen.”

Krijgt het pop-up restaurant mogelijk een vervolg?
“Wat begon als een tijdelijk teaser project van zes weken zou wel eens een meer permanent karakter kunnen krijgen. Het pop-up restaurant blijkt een succes te zijn en potentie te hebben om door te zetten. Wel vind ik dat het initiatief om door te gaan moet liggen bij de oud-vluchtelingen zelf. Ik geloof echt dat zij heel veel in huis hebben en dat ze het prima zouden doen zonder dat wij alle touwtjes in handen houden.”  

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons