Achtergrond

Optimistische jongeren in Costa Rica

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is vijf uur ’s ochtends en ik word wakker, lang voordat de wekker gaat. Heel gek is dat niet: een paar dagen geleden ben ik geland in Costa Rica en de jetlag is nog niet helemaal verdwenen. Samen met een aantal anderen ben ik hier voor de HOPE XXL Global Summit: van 27 – 30 januari ontwikkelen jongeren van over de hele wereld een nieuwe visie op de toekomst. Als organisator kan ik niet wachten tot we vertrekken naar de campus van onze partner, de VN-gemandateerde University for Peace (UPEACE). Op deze prachtige plek ronden we een jarenlang proces af waarbij jongeren hun ideeën voor de toekomst op papier zetten. In februari wordt deze visie gepresenteerd aan de Verenigde Naties.

Paulien Boone (29) is projectleider bij Stichting HOPE XXL. Ze studeerde Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie in Groningen, en werkte eerder voor Stichting CHOICE en het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Eén van de deelnemers is Toni (17) uit Noorwegen. Zij studeert twee jaar lang in Costa Rica en bezoekt UPEACE voor het eerst. Ze is blij dat ze meedoet: “Ik heb weleens meegedaan aan VN  simulaties, maar dan moet je een rol spelen. Hier kan ik zelf zeggen wat ik vind over hoe de wereld eruit moet zien.”

Toekomstvisie opstellen
En dat is precies waar het om gaat: jonge mensen die zelf hun toekomstvisie opstellen. Tijdens de conferentiedagen komen allerlei onderwerpen voorbij, van de internationale onderhandelingen bij de Verenigde Naties tot armoede en onderwijs. Daarbij hebben we één rode draad: wat is er nodig om ervoor te zorgen dat iedereen op de wereld zijn of haar leven positief beoordeelt? Op deze manier komen alle thema’s aan bod, want één ding is duidelijk: de verschillende internationale vraagstukken zijn niet los van elkaar te zien.

Veel bereikt
Channa (22) uit Nederland is speciaal voor de conferentie naar Costa Rica gekomen. Ze is al jarenlang betrokken bij HOPE XXL en is er nu bij om de wereldwijde Liemers List af te ronden. Ik vraag haar wat ze ervan vindt om hier te zijn: “Het is heel mooi dat we al zoveel bereikt hebben. We hebben de Liemers List de laatste jaren ontwikkeld en we zien dat mensen uit de hele wereld zich erin herkennen. De deelnemers aan de Global Summit zijn het eens met de punten uit de lijst. Nu gaat het erom dat we de wereldleiders ervan overtuigen om de Liemers List uit te voeren. Ik hoop dat ze onze ideeën meenemen, niet alleen tijdens de VN conferentie maar ook op de langere termijn.”

Betrokken deelnemers
Zowel Toni als Channa zijn positief over de groep van 80 deelnemers die afkomstig is uit de hele wereld. Channa: “Ik ben blij dat ze net zo optimistisch naar de toekomst kijken als wij. Zij vinden ook dat we er samen de schouders onder moeten zetten om wereldwijde vraagstukken op te lossen. Ze hebben goede ideeën voor de toekomst.” Toni vult aan: “Het is een hele betrokken groep. Iedereen heeft een onderwerp dat hij of zij heel belangrijk vindt en zij zorgen ook dat het in de lijst komt. Voor mij zijn dat diversiteit en onderwijs, dus daar denk ik graag over mee.”

VN conferentie
Na afloop van de Global Summit reist een kleine delegatie naar de Verenigde Naties om daar de wereldwijde Liemers List te presenteren. We zijn uitgenodigd door UN Youth Envoy Ahmad Alhendawi. Hij is door Secretaris-Generaal Ban Ki-moon aangesteld om de stem van jongeren binnen de VN te versterken. Yama (24) zal op 3 februari namens HOPE XXL spreken tijdens een VN conferentie. Hij is opgegroeid in de Liemers streek en sinds het begin betrokken bij HOPE XXL. “We hadden vanaf het begin één doel voor ogen: De wereldwijde Liemers List presenteren aan de Verenigde Naties. Geweldig dat we dit nu bereiken.”

Voordat het zover is hebben we nog twee conferentiedagen om de Liemers List af te ronden. In de conferentiezalen zijn jongeren druk in gesprek over hoe zij de wereld zien. En dat is waar het mij om gaat: Jongeren die samen laten zien dat zij de wereld kunnen veranderen. Daar heb ik graag een jetlag voor over. 

Geschreven op 29 januari 2015.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons