"Het stopzetten van de éénkindpolitiek is een enorme sociale en culturele verandering in China. Natuurlijk heeft deze versoepeling veel invloed op keuzevrijheid van de Chinezen", zegt Amartya Sen, Nobelprijswinnaar en professor Economie en Filosofie aan Harvard, in de New York Times. "Maar we moeten erkennen dat de grote afname van vruchtbaarheid in China de laatste jaren waarschijnlijk meer te maken heeft met bewustwording rondom het nemen van kinden, dan met wetgeving." Volgens Sen wordt de éénkindpolitiek onterecht verantwoordelijk gehouden voor de afname van de vruchtbaarheid. De feitelijke oorzaak is dat steeds meer gezinnen kiezen voor minder kinderen.

Positie Chinese vrouwen verstevigd
Sen zegt dat deze ontwikkeling vooral is voortgekomen uit de sterk verbeterende positie van vrouwen in de Chinese samenleving. Die is ontstaan doordat vrouwen meer mogelijkheden tot onderwijs en educatie hebben. Sen beweert dat de éénkindpolitiek veel minder impact heeft gehad dan wordt gedacht, omdat bij het invoeren van dat beleid het aantal geboortes per vrouw al zeer laag was. Volgens hem is het juist de ontwikkeling van vrouwen die zorgt voor een afname van het geboortecijfer, omdat ze bewuster nadenken over het nemen van kinderen. Wel is het volgens Sen een probleem dat de Chinese cultuur nog steeds een uitgesproken voorkeur heeft voor het krijgen van jongens. Maar ook dit algemene gedachtegoed zal volgens hem langzaam verdwijnen, onder invloed van het toenemende succes van Chinese vrouwen.

Lees hier verder.
 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief