Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De onderzoekers, onder leiding van wetenschappers van het US Department of Energy van Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab), hebben in Oklahoma en in het noorden van Alaska van 2000 tot eind 2010 bijna dagelijks warmte gemeten en de atmosfeer geobserveerd. De metingen toonden een stijgende trend in CO2-niveaus, met name door de verbranding van fossiele brandstoffen.

De resultaten leveren het directe bewijs dat menselijke activiteit het klimaat in gevaar brengt. Bovendien komt het onderzoek met een nieuwe bevestiging dat de berekeningen die worden gebruikt in klimaatmodellen die de gevolgen van CO2 weergeven, correct zijn.

“We zien, voor de eerste keer, de versterking van het broeikaseffect omdat er meer CO2 in de atmosfeer is om de warmtestraling van de aarde te absorberen”, aldus onderzoeker Daniel Feldman. “Meerdere studies hebben stijgende concentraties van CO2 in de atmosfeer aangetoond, maar ons onderzoek geeft het kritieke verband aan tussen deze concentraties en de toename van energie aan het systeem: het broeikaseffect.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief