Achtergrond

Nederland loopt achter

Scoren we in Nederland goed op de werelddoelen? Het beeld is gemengd, zegt Hugo von Meijenfeldt, nationaal coördinator voor de implementatie van de doelen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Qua armoede, honger, gezondheidszorg en onderwijs staan we er als welvarende natie niet slecht op. Maar op het gebied van gendergelijkheid blijven we achter, “en daar moet beweging in komen”, constateert Hugo von Meijenfeldt.

Het percentage vrouwen in leidinggevende posities was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 26 procent in 2015, waarmee we 25ste zijn van de 28 EU­-landen.

Ook bij de ecologische doelen is het beeld niet onverdeeld positief. “We moeten nog een sprong maken in het aandeel duur­zame energie. Zeker in vergelijking met andere Europese landen. Aan de andere kant zijn de ambities zoals die van het Klimaatak­koord naar buiten kwamen, hoopgevend.” Op terreinen waar Nederland achterblijft, is Von Meijenfeldts rol die van aanjager en verbinder van partijen, én van kritisch rapporteur. “Ik heb niet de bevoegdheid, noch de middelen om knelpunten aan te pakken. Dat zou ook niet goed zijn. Dan denkt iedereen: Hugo lost het wel op.”

Het is goed om jongeren bij de doelen te betrekken, het gaat immers om hun toekomst

Wat hebben de doelen tot nu toe losgemaakt? “Ik zie vanaf 1 januari 2016, toen ik begon, een golf van activiteit ontstaan rond de werelddoelen: bij ngo’s, bedrijven, gemeentes en kennis­-instellingen. Men heeft behoefte aan een allesomvattend verhaal dat de aanpak van klimaatverandering, armoede en honger, en ongelijkheid bij elkaar brengt.”

Bij het grote publiek is de naamsbekendheid van de doelen niet groot, erkent hij. “We hebben geleerd van de millenniumdoelen. Er werd destijds met grote campagnes aan de naamsbekendheid gewerkt, maar er was geen duidelijke actie voor de burger zelf aan verbonden. Nu kijken we wat het publiek kan doen en gaan we mensen gericht benaderen. We trekken bijvoorbeeld met de Very Inspiring People­-bus het land in. Het is goed om jongeren bij de doelen te betrekken, het gaat immers om hun toekomst. Dat willen we doen via festivals. En we schakelen het midden­ en kleinbedrijf in via onze contacten bij werkgeversorganisatie VNO/NCW. De grote Nederlandse bedrijven zijn wel al met de doelen bezig.”

Von Meijenfeldt zal de eindstreep van de werelddoelen in 2030 niet als dienstdoend coördinator halen. “Dan ben ik 75. Het is sowieso goed als jongeren het stokje overnemen, daar ben ik al mee bezig. Maar als ze me kunnen gebruiken, blijf ik graag betrokken.”

 

Open doel

SDG-dossier

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons