Achtergrond

”Nederland draagt bij aan uitbuiting inheemse bevolking Filipijnen”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Willem was nummer 100 op de lijst van slachtoffers op de Filipijnen’, vertelt Herman, ‘Vanwege de symboliek van dat getal – een symboliek die zowel lokaal als door onszelf werd gevoeld – leek het er aanvankelijk op dat de film vooral over zijn leven en werk zou gaan. Gelukkig is het een veel breder verhaal geworden en vertelt de film niet alleen over Willems leven, maar ook over veel andere slachtoffers van de immens corrupte overheid en de grootschalige mijnbouw op de Filipijnen.”

Feodaal

De Filipijnen zijn rijk aan grondstoffen. Zeldzame mineralen als nikkel en magnetiet maar ook goud zijn belangrijk voor de industrieën in Oost-Azië. Deze grondstoffen worden gewonnen door mijnbouwbedrijven die veelal in handen zijn van Zuid-Koreanen of Canadezen; ze werken samen met politici en met Filipijnse grootgrondbezitters. De eigendomsrechten daar zijn haast feodaal: als je een ananas hebt geplant, komt er rond oogsttijd altijd wel een in Amerika gevestigde landeigenaar langs om je ananas op te eisen. Zowel die eigenaren als de mijnbouwbedrijven maken gebruik van paramilitaire ‘beveiligingsbedrijven’. Het zijn vooral die paramilitairen in dienst van de machtigen die elke oppositie tegen de roofbouwpraktijken in bloed smoren. Zij doodden Nederlanders als Willem Geertman of Italianen als priester Fausto Tentorio, mensen die opkomen voor de rechten van de lokale bevolking.

Het zijn vooral die paramilitairen in dienst van de machtigen die elke oppositie tegen de roofbouwpraktijken in bloed smoren

Gerechtigheid

Herman probeert gerechtigheid te krijgen voor zijn broer, maar dat blijkt erg moeilijk. Hoewel Willems moordenaars duidelijk herkenbaar zijn gefotografeerd terwijl ze op hun scooter met de moordwapens wegrijden en een van de daders inmiddels in voorarrest zit, is er nog niemand veroordeeld. Het strafproces sleept zich al meer dan drie jaar voort. Hoewel de Filipijnen de illusie van een rechtsstaat in stand proberen te houden, wordt het strafproces keer op keer gefrustreerd. Mensen moeten dagenlang reizen om te getuigen in rechtszittingen die op het laatste moment worden afgelast, of worden zonder enige vorm van bescherming geconfronteerd met de dader. Voor een aantal getuigen is dat reden om af te haken, ondanks de steun die de Willem Geertman Stichting hen biedt. Herman blijft intussen onvermoeibaar vechten voor gerechtigheid voor zijn broer en heeft inmiddels, net als Willem eerder, de mensen op de Filipijnen in het hart gesloten.

Herman blijft intussen onvermoeibaar vechten voor gerechtigheid voor zijn broer 

Brievenbussen

Herman vertelt dat ook Nederland stevig bijdraagt aan de uitbuiting van de inheemse bevolking en de vernietiging van het landschap. Veel Filipijnse mijnbouwcorporaties blijken een brievenbus aan de Amsterdamse Zuidas te hebben, zodat ze alleen in Nederland belasting betalen. Dat maakt het de mijnbouwbedrijven mogelijk enorme sommen geld uit te keren aan hun politieke vrienden, en een vuile oorlog tegen de lokale bevolking te financieren.

De Nederlandse diplomatie en de Nederlandse regering bleven oorverdovend stil na de moord op Willem, en spannen zich amper in om een grondig onderzoek naar zijn dood te af te dwingen. En Willem is slechts een is van de 250 doden onder de lokale natuur- en milieubeschermers in de vuile oorlog op de Filipijnen – een oorlog die draait om wie er verdient aan onze elektronica, een oorlog ook die wordt aangewakkerd door de grondstoffenhonger die het gevolg is van onze hang naar elektronische gadgets.

Wil je meer weten over de nog steeds onopgeloste moord op Willem Geertman en al die andere milieu- en natuurbeschermers? Kom dan naar de film de ‘War on Minerals’ aankomende vrijdag in Pakhuis de Zwijger of kijk op de site van Bescherm de natuurbeschermer. Hier kun je ook zelf in actie te komen tegen het geweld tegen natuurbeschermers door de petitie te tekenen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons