Moederdag in het teken van de wonderboom moringa

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Foto: Roland de ZeeuwFoto: Roland de Zeeuw

In de behoorlijk hete Kromhouthal aan het IJ in Amsterdam staat het vol met foodtrucks. De enthousiaste Joeri verkoopt zijn ‘Tandoeri’ en meneer Temaki rolt zijn sushi. Wie liever een shot aan vitamine en mineralen heeft, kan beter naar de ‘Moringa Plaza’. Bij deze stand kun je gifgroene moringapoeders uit Ethiopië, Nederland en Berin proeven. Een bittere, ietwat vieze smaak. De aanwezige voedingsdeskundigen beweren dat wanneer moeders moringa eten, het geboortegewicht van hun baby’s omhoog gaat en het de kwaliteit van moedermelk verbetert. “Die Nederlandse strooi ik nog weleens over mijn eten voor mezelf en mijn tweejarige kind. Maar die Ethiopische is eigenlijk ook wel lekker, die is wat milder”, zegt een zwangere moeder terwijl ze de verschillende poeders uit haar hand likt.

Het einde van de honger

De stichting The Hunger Project streeft ernaar honger de wereld uit te helpen en doet projecten in landen waar ondervoeding een groot probleem is. In dorpen maken ze met lokale vrijwilligers boeren bewust van de meerwaarde van moringabladeren, die nu veelal als dakbedekking worden gebruikt.

Wat is moringa?Moringa is een tropische boom met een buitengewoon hoge voedingswaarde. Het is één van de meest veelzijdige gewassen die er bestaan. De bladeren hebben een hoge concentratie aan eiwit, vitaminen en mineralen: 100 gram verse moringabladeren bieden dezelfde hoeveelheid eiwit als ei, zoveel ijzer als een biefstuk, zoveel vitamine C als een sinaasappel, en evenveel calcium als een glas melk.

Door een schenking van 1,2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kunnen ze de projecten nu uitbreiden naar Ethiopië, Malawi en Oeganda. Om dat te vieren organiseerde ze een gratis diner voor duizend man. Voor welke eter het Mama Moringa diner wordt een moringaboom geplant. Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project: “Wij werken aan het einde van de honger: een snoeihard doel. Er is genoeg eten, dus dan moet je niet streven naar een afname van een paar procent. We investeren in de kracht van kleine boeren. We coachen en begeleiden in 21.000 dorpen mensen om zelf een einde te maken aan de honger. In Berin kwam er iemand met de moringaboom als oplossing. Dat hebben we toen heel goed uitgezocht en in vier jaar een heel succesvol programma gemaakt. Het blijkt een duurzame oplossing om voedseltekorten tegen te gaan.”

Broccoli en boerenkool

In Nederland kun je moringa ook eten, maar het is moeilijk om te kweken. Voor vanavond is er daarom een speciale man uit Limburg die het in zijn kassen toch voor elkaar heeft gekregen en de planten heeft meegebracht. De presentatrices van 24Kitchen, Nadia Zerouali en Merijn Tol, zijn ambassadeurs van The Hunger Project en niet per se een voorstander van het gebruik van het goedje in Nederland. Merijn: “We hebben hier al chiazaad, broccoli en boerenkool. Het eten is hier zo gevarieerd, we hebben het helemaal niet nodig. In andere landen is het eten eenzijdig: er wordt veel maïspap gegeten en geen groenten. Het moet niet het nieuwe quinoa worden, dat wij er hier straks meer van eten dan de mensen daar. Op het moment dat dat een lucratieve business is waardoor er geld overblijft om weer naar Afrika te sturen, dan is het prima.”

Zwangere buiken

De avond gaat niet alleen over de moringaboom maar ook over gezonde voeding voor de baby in het algemeen. Evelijne roept de deelnemers op om vanavond een onbekende aan te spreken en een tip uit te wisselen over hoe je je kind groente kunt laten eten. Zelf zegt ze wortelsap door de pap van haar kind te gooien in plaats van melk. “Mijn dochter werd lichtoranje in haar handen en haar voeten omdat ze zo ontzettend veel wortelsap naar binnen kreeg, maar zo kreeg ze wel haar groenten binnen.”

En wie helemaal geen zin in heeft in praten over wortelsap, kan zijn ei kwijt tijdens een dansbaar liveoptreden van Gerson Main & ‘t Fanfare. De zwangere buiken zijn vanavond ver te zoeken, maar dat deert niet volgens Evelijne. “Het publiek is zo divers: er zijn oma’s en mensen van buiten Amsterdam. Het is geen incrowd Amsterdam-Zuid-grachtengordel-feestje geworden. Ik vind het geslaagd.”

Foto: Roland de ZeeuwFoto: Roland de Zeeuw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons