Achtergrond

“Mijn droom is om de John de Mol van Ghana te worden”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Langzaam stroomt de zaal bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) vol met kandidaten, familieleden en juryleden . Er hangt een gezellige, ontspannen sfeer, maar van de gezichten van sommige mensen die straks zullen pitchen, is de spanning af te lezen. “Ik ben een beetje nerveus”, geeft Linford Lamptey toe. En dat is begrijpelijk, zegt Augustina Austin, een van de organisatoren van de training. "De vijftien startups zijn in december vorig jaar uitgekozen uit 40 business ideeën. Elke vrijdag in maart hebben de jonge ondernemers een business-training gevolgd." Wat eerst losse ideeën waren, hebben ze nu omgezet in een serieus business plan. Om de start-ups daarbij te helpen, kregen ze allemaal een persoonlijke mentor aangewezen: iemand uit het Nederlandse bedrijfsleven.

De laatste vrijdag van maart was het zover: de startups – die uiteindelijk in Ghana van de grond moeten komen– konden worden gepitcht. Iedereen hoopte aan het eind van de dag te horen te krijgen dat ze in het najaar naar Ghana mogen om daar verder aan hun plannen te werken, en bij de GBT Investors Conference in Ghana hun idee kunnen pitchen voor een groep investeerders.

Growing Business Together

Growing Business Together (GBT) is een programma van iMPACT Booster, een samenwerking van zes organisaties: ICCO Cooperation, New World Campus, Woord & Daad, 1% Club, Wilde Ganzen en Nyenrode.

GBT is een tweejaarlijks project dat Ghanees-Nederlandse startups in Ghana en Nederland traint. GBT werkt ook samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse ambassade in Ghana.

 

Songfestival

Berima Amo, een van de kandidaten, vraagt of ik wel eens een Ghanese film heb gezien. Hij ziet dat ik zo snel geen antwoord op zijn vraag weet, en concludeert: “Nee dus." Hij vertelt dat er veel Ghanese films bestaan, maar dat ze niet voldoen aan de Europese standaard. "Daarom worden ze hier in Nederland niet vertoond.” Amo zegt dat de beeld- en geluidkwaliteit van Ghanese films niet optimaal is. Ook bij concerten is te merken dat de apparatuur niet goed werkt: de microfoons klinken niet zoals het hoort. “Het ligt niet aan de talenten, maar aan de apparatuur.” Amo woont in Nederland, maar gaat regelmatig naar Ghana om met zijn keyboard en trompet koren te begeleiden tijdens concerten. Hij heeft zelfs ooit een songfestival georganiseerd. Hij weet dus waar hij over praat. Ook in Nederland treedt hij samen met anderen op: van Ziggo Dome tot in Ahoy. “Mijn droom is om de John de Mol van Ghana te worden.”

AmoBerima Amo

Het bedrijf van Amo, Ofie Multimedia, bestaat al zo’n zeven jaar. Waarom Amo dan heeft meegedaan aan de training? “Ik wilde mijn business plan verfijnen en vooral op zoek gaan naar oplossingen voor de slechte kwaliteit van apparatuur en films in Ghana”, legt Amo uit. “Tijdens de trainingen hebben we geleerd dat het goed is om veel ideeën te hebben, maar dat het wel belangrijk is om ergens te starten. Je moet een startpunt hebben en klein beginnen. Volgens hem is Accra (de hoofdstad van Ghana) het New York van Afrika en is het belangrijk om apparatuur van goede kwaliteit te hebben – “zodat Rihanna en Beyonce ook kunnen komen zingen.” De apparatuur die nu in Ghana wordt gebruikt is niet van goede kwaliteit of  wordt overgevlogen vanuit Zuid-Afrika. Als Amo de winnaar van vanmiddag wordt, zou hij beginnen met het verhuren van goede apparatuur en na een paar jaar ook trainingen geven om de kwaliteit van Ghanese films te kunnen verbeteren.

Mijn droom is om de John de Mol van Ghana te worden

 

Fietsen delen

Linford Lamptey is via een vriend – die ook meedoet – bij de training terechtgekomen. Lamptey zag dat veel mensen in Nederland een fiets hebben en soms zelfs meerdere. Het leek hem duurzamer en goedkoper als mensen fietsen met elkaar deelden. Hij pitchte zijn idee in Den Haag, maar daar was men niet geïnteresseerd. Lamptey besloot zijn business idee aan te passen aan de situatie in Ghana. “Ghana is mijn thuis. Ik ben deel van de nieuwe generatie en hier in Nederland heb ik toegang tot de beste docenten”, zegt Lamptey. “Er is een oplossing nodig voor de klimaatverandering, die onze planeet aantast. Met dit plan kan ik daaraan bijdragen.”

Cyco, het business idee van Lamptey, bestaat uit centraal gelegen plekken waar Cyco-fietsen staan – rond de universiteitscampus in Ghana, bijvoorbeeld. Via een app kunnen mensen zien waar deze plekken precies zijn en een fiets lenen. “Mijn business heeft een sociale impact: het zorgt voor een gezondere leefstijl onder studenten.” Ook is het goedkoper dan de auto of het openbaar vervoer en is het milieuvriendelijker in gebruik.

Lamptey
Linford Lamptey

Tijdens de training heeft Lamptey onder meer geleerd om een business plan te schrijven en te pitchen. “Iedereen heeft een ander idee, waardoor we veel van elkaar konden leren”, vertelt hij. Waar hij meer over zou willen leren? “Ik ben geen expert in de fietsindustrie en in klimaatverandering, maar vind het wel belangrijk om er meer over te weten nu ik dit plan idee heb.” Naast het delen van fietsen wil Lamptey ook fietspaden aanleggen. “Niemand wil op de drukke, gevaarlijke autowegen fietsen.”

Iedereen heeft een ander business idee, waardoor we veel van elkaar konden leren

 

Top 3

Na de pitches krijgt de jury de tijd om te overleggen wie de winnaar wordt. Spannend, want er waren veel goede pitches en ideeën. Ondertussen wordt in de zaal druk gespeculeerd over wie er met de prijs vandoor zou kunnen gaan en is het tijd voor “een van de meest gegeten gerechten in Ghana”: fufu. Het is een gerecht van cassave en bakbanaan, dat eruit ziet als aardappelpuree, geserveerd met een tomatensausje. Uiteindelijk komt de jury met het verlossende woord: de winnaar is GhanaCompares, een vergelijkingswebsite die de prijs-kwaliteitverhouding van financiële producten zoals leningen en verzekeringen in Ghana met elkaar vergelijkt, zodat consumenten de beste producten kunnen vinden.

Nummer 1 wordt op de voet gevolgd door Fanka, het business idee over de biologische snackreep, en Maxim Nyansa, dat computertrainingen wil geven aan afgestudeerde mensen om hen klaar te stomen voor het internationale werkveld. George Duncan, een van de organisatoren van de training, zegt: “We hopen dat deze mensen hun business echt op gaan zetten in Ghana.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons