Achtergrond

Met drones de wereld verbeteren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op de millimeter nauwkeurig schade aan een windturbine vaststellen of het aantal planten tellen op 180 hectare land. Birds.ai wil de wereld inzichtelijk maken via drones. Tijdens het Springtij Forum op Terschelling sprak OneWorld met business engineer Nick Noordam (26). ‘Over vijf jaar wil ik dertig procent van de wereld hebben gezien vanuit de lucht.’

Nick Noordam

 

De 26-jarige Nick Noordam.

“We begonnen met een studententeam dat de neushoorn wilde redden in Afrika”, vertelt Noordam nadat we zijn neergestreken in een Terschellingse duinpan. Even hiervoor stond de jonge ondernemer nog druk te brainstormen over de toekomst van zijn bedrijf Birds.ai tijdens Startup on the Beach. Niet iedere dag krijgen jonge ondernemers de kans om advies te vragen aan directeuren van bedrijven als DSM of de Haven van Rotterdam, maar op Springtij is dit de normaalste zaak van de wereld. 

Birds.ai was een van de acht gelukkige startups die een podium kreeg op het jaarlijkse duurzaamheidscongres. Vragen als ‘hoe ga je boeren een oplossing bieden met de data die je verzamelt?’, ‘wil je je richten op de hele keten of alleen een deel?’ en ‘heb je al eens aan dit technologiebedrijf gedacht?’ werden onder een warm middagzonnetje en een licht zeebriesje op Noordam afgevuurd. “Het duizelt me nog een beetje, ik heb zoveel goede ideeën gehoord”, zegt Noordam als de sessie afgelopen is.  

De neushoorn redden met een drone

“We zijn 2,5 jaar geleden met een team van vier studenten begonnen onder de naam Dutch Unmanned Aerial Solutions. Een veel te lange naam”, lacht Noordam, toen nog student luchtruimtevaarttechniek. “Mijn goede vriend en medeoprichter Kitso heeft een groot hart voor dieren en we waren toen beiden onderzoek aan het doen naar de mogelijkheden van drones.” De link was volgens Noordam snel gelegd. “Het klinkt nogal cliché maar we wilden iets goeds doen voor de wereld. We wilden impact maken door te voorkomen dat er neushoorns werden afgeschoten. Dat ging toen, en helaas nu nog steeds, met drie per dag.” 

Maar hoe red je de neushoorn met een vliegende camera? “Tijdens ons onderzoek kwamen erachter dat het leuk is om iets te laten vliegen, maar het gaat erom wat je doet met de informatie die je verkrijgt via zo’n drone. Ons doel was de neushoorns te lokaliseren, kijken of er stropers in de buurt waren en hen te stoppen voordat het te laat was. We zijn twee keer naar Afrika geweest maar uiteindelijk was onze technologie nog niet ver genoeg om te gebruiken in hele grote wildlife parken. Daarnaast bleek dat er nauwelijks commercieel belang aan het redden van de neushoorn zat, en dan is het als bedrijf lastig om stappen te maken.”

Hoeveel Bertha’s heeft de boer?

“Met ons bedrijf zijn we inmiddels afgestapt van het idee de neushoorn te gaan redden, maar we hebben er wel een stichting voor opgericht. Alles wat wij commercieel ontwikkelen voor Birds.ai kan gebruikt worden door de stichting en daarnaast besteden wij er nog tien procent van onze tijd aan”, vertelt Noordam. Inmiddels heeft Birds.ai een flinke transformatie doorgemaakt. Van de neushoorn beschermen naar dierentellingen in grote parken in Afrika (dat bleek volgens Noordam ook niet zo bijster interessant), naar het bijhouden van grote veestapels in Australië en nu gewassen tellen op grote stukken land. 

De agrosector bleek een goede match. “Het simpelste wat wij doen is inzicht bieden”, vertelt Noordam. “Om efficiënt landbouw te kunnen bedrijven moet je als boer weten hoeveel zaadjes je per vierkante meter in de grond gaat stoppen, welke apparatuur je hier het beste voor kunt gebruiken en hoe je grond erbij ligt. Vooral als je honderden hectares land hebt zijn deze vragen ontzettend belangrijk om te stellen.”

Birds.ai is inmiddels de agrosector in de Verenigde Staten aan het veroveren want in tegenstelling tot in Nederland zijn hier die honderden hectares land meer regel dan uitzondering. Met de drones van de boeren zelf biedt Birds.ai door het analyseren van data inzicht in het landgebruik. “We werken samen met andere partijen die met onze informatie nog een stapje verder kunnen gaan. Zij geven weer advies op het pesticidegebruik, de hoeveelheid bemesting die boeren moeten gebruiken en waar ze het precies neer moeten leggen”, aldus Noordam.

Doelbewust boer zijn

Niet zomaar iets op je land gooien maar doelbewust boer zijn, daar gaat het om volgens Noordam. En het eerste idee om iets goeds te doen voor de wereld zit er nog steeds in. “De wereldbevolking neemt alleen maar toe dus we moeten nog meer voedsel op een efficiënte manier gaan produceren”, vertelt Noordam. “Maar dat is niet het enige. We moeten dit voedsel ook op een duurzame manier gaan produceren. Oftewel, het zo uit de grond halen dat volgende generaties dit ook nog kunnen doen.” 

En hoe staat Birds.ai ervoor over vijf jaar? “Dan wil ik tenminste dertig procent van de wereld hebben gezien vanuit de lucht”, lacht Noordam. “En wie weet gaan we onze data wel openstellen, zodat veel meer mensen er iets goeds mee kunnen doen.”

Brainstorm Birds.ai op Springtij Terschelling

Een maand na Springtij zijn Noordam en zijn team bezig met een pilotproject waarbij ze een windturbine gaan inspecteren in Nederland. Dit komt rechtstreeks voort uit de brainstormsessie op Springtij.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons