Laos ziet het licht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Van de 5.7 miljoen Laotianen is slechts 47% op het elektriciteitsnet aangesloten. Mensen in afgelegen gebieden zijn daarom aangewezen op 'onvriendelijke' energie, zoals kerosine en brandhout. Zonnepanelen zouden een goedkoper alternatief kunnen vormen.  Maar in een land waar driekwart van de bevolking leeft van minder dan 2 dollar per dag, lijkt ook dat plan onhaalbaar. Een Laotiaans bedrijf, Sunlabob Rural Energy, heeft toch een manier gevonden om arme mensen aan energie te helpen.

Verlichte dorpjes
De organisatie verhuurt apparaten die werken op zonne-energie tijdelijk uit aan verafgelegen dorpen. Lantaarns op zonne-energie zijn verkrijgbaar voor dezelfde prijs als de vervuilende kerosine lampen. Na 15 uur moeten de duurzame lampen opgeladen worden in de energiefaciliteit die geleverd wordt aan het betreffende dorpje. Hiervoor betalen inwoners een kleine bijdrage waarvan de opbrengsten naar het onderhouden en bekostigen van de faciliteit gaan. Door die opbrengsten kan het dorp de nieuwe aanschaf betalen.

sunlabob in actie
Installatie van de zonnepanelen foto:Sunlabob

Suresh Balakrishnan, een technisch adviseur van de Verenigde Naties, gelooft dat het initiatief van Sunlabob een duurzaam model is dat dorpen de mogelijkheid geeft zelf te voorzien in de vraag naar energie. "Ik vond het fascinerend om te zien hoe het bedrijf een stimulerende kans heeft gecreëerd in plaats van te moeten horen over de  zoveelste vorm van conventionele ontwikkelingshulp, waar vaak te veel buitenlandse factoren in meespelen. Dit initiatief steunt op lokale mensen en zorgt voor veel werkgelegenheid. Daarnaast geeft het mensen veel eigen veranwoordelijkheid en is het

Het project van Sunlabob is overladen met prijzen. Zo heeft het onlangs de Sasawaka Prize gewonnen, die door de Verenigde Naties wordt uitgereikt aan duurzame lokale projecten die een bijdrage leveren aan het mileu. Verder is het project winnaar van de National Energy Globe Award en won het de eerste prijs bij de Lighting Africa Competition 2008. 

goed voor de nationale economie."

Duurzame oplossing

"Het programma is erg succesvol omdat de armere dorpen niet gelijk de aankoopkosten hoeven te betalen. Aangezien Sunlabob een Laotiaans bedrijf is, zijn buitenlandse subsidies niet nodig. Een persoon van het dorp kan bij het bedrijf een training volgen zodat het dorp zelf in het onderhoud van het product voorziet. Iedereen in de gemeenschap is verantwoordelijk voor de aankoop en het onderhoud van de faciliteiten, wat bindend en duurzaam werkt", aldus Balakrishnan.


Op dit moment maken 450 dorpen in Laos gebruik van het project. Sunlabob heeft het idee overgebracht naar Cambodja en Indonesië en werkt samen met partner organisaties in Afrika en Zuid-Amerika, waar het concept ook een succes is.

Kijk hieronder naar een filmpje dat uitlegt hoe het project werkt;

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons