Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Mark Rutte gooit zijn eigen glazen in met argumenten voor bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking
De discussie over ontwikkelingssamenwerking richt zich met name op de projecten van NGOs en maatschappelijke organisaties en niet over bilaterale of multilaterale hulp (waar het merendeel van het geld naartoe gaat).

Argumenten van Mark Rutte waarom er best gekort kan worden op ontwikkelingssamenwerking: Ontwikkelingslanden moeten 2.400 kwartaalrapportages per jaar ophoesten, en er komen iedere dag 3 teams van hulpverleners naar Vietnam.
Te veel ontwikkelingsprojecten die bovendien niet op elkaar zijn afgestemd komen de effectiviteit van de hulp natuurlijk niet ten goede. Maar wat Mark Rutte er niet bij vermeldt is dat het hier gaat om multilaterale hulp.

Het merendeel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat naar multilaterale organisaties (EU, Wereldbank, VN organisaties). Dit zijn de projecten waarvan er zoveel naar Vietnam gaan, en waar zoveel rapportages voor moeten worden afgeleverd. Dit zijn de projecten waarvan de effecten waarschijnlijk veel minder effectief zijn dan bijvoorbeeld het werk van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Waar de Britse overheid ook deze multilaterale hulp evalueert op effect, weigert de Nederlandse regering om juist deze uitgaven kritisch te bekijken.

Mark Rutte gooit met zijn argumenten zijn eigen glazen in, want deze regering wil niet korten op multilaterale hulp, maar op de veel effectievere en innovatieve projecten van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en haar lokale partners. Dat is bezuinigen zonder plan en zonder achtergrondkennis.

Inemarie Dekker (31) heeft 6 jaar werkervering in Afrika, India en Nederland bij verschillende ontwikkelingsorganisaties.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
670

Inemarie Dekker

Profielpagina