Achtergrond

Kansen voor Nederlandse waterexperts in Birma

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aan de Irrawaddy-rivier in centraal-Birma ligt Bagan, een complex van duizend jaar oude boeddhistische tempels dat een groot aantal internationale toeristen naar het land trekt. Op sommige plekken dreigen oevers in te storten.

[[{“fid”:”27357″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

“Vijftig kilometer rivierzijde, in de bocht waar ook Bagan stad ligt, gaan we multifunctioneel ontwikkelen,” zegt minister Schultz van Haegen in een interview met OneWorld in de voormalige hoofdstad Rangoon. Vorige week bracht de minister van Infrastructuur en Milieu een handelsbezoek aan Birma, ook wel bekend als Myanmar.

In haar gezelschap had ze Nederlandse ingenieurs- en projectadviesbureaus meegenomen: Royal Haskoning DHV, Arcadis, Tygron en de Rebel Group. Ook schepenbouwer Damen, drinkwaterbedrijf Vitens Evides, baggeraars Van Oord en Boskalis en waterbeheerexperts van de TU Delft, de Universiteit van Wageningen en het onderzoeksinstituut Deltares reisden mee naar Birma.

Wat Nederland voor de hele rivier wil doen, kan je hier op een klein stuk laten zien

Het Nederlandse pilotproject zal de rivieroevers beschermen en verfraaien, kleinschalig waterenergie opwekken en door baggerwerk zal de bevaarbaarheid van de rivier worden verbeterd. “Hierdoor kan je oefenen: Wat Nederland voor de hele rivier wil doen, kan je hier op een klein stuk laten zien,” zegt Schultz over het project, dat ongeveer 15 miljoen euro gaat kosten.

Dutch Good Growth
De minister verwacht dat het project binnenkort wordt goedgekeurd door de Birmese regering, die het grotendeels zal financieren met behulp van Wereldbankleningen. Het Dutch Good Growth Fund biedt ook financiering aan voor Nederlandse bedrijven die meedoen aan het project.
Het project komt voort uit een uitgebreid samenwerkingsprogramma tussen Nederland en Birma op het gebied van waterbeheer en de minister hoopt dat Nederlandse bedrijven in de toekomst betrokken zullen worden bij meer waterprojecten in Birma. Royal Haskoning DHV, Boskalis, Arcadis, Vitens Evides International hebben al enkele kleine projecten in het land.

Zoutindringing
Birma, een Zuidoost-Aziatisch land ter grootte van Frankrijk, wordt doorkruist door enkele grote rivieren waar een groot deel van de ongeveer 60 miljoen inwoners van afhankelijk zijn. De Irrawaddy-rivier is de levensader voor centraal-Birma en de delta is het voornaamste landbouwgebied, er wonen zo’n 8 miljoen mensen.

Waterbeheer werd verwaarloosd onder het militaire regime

Na decennia van wanbeleid onder de voormalige militaire dictatuur is Birma arm en grotendeels afhankelijk van landbouw. Waterbeheer werd verwaarloosd onder het militaire regime en de huidige hervormingsgezinde regering, die in 2011 aantrad, moet vele watervraagstukken het hoofd bieden.
In de Irrawaddy-delta bijvoorbeeld, komen soms cyclonen voor en het kent tal van andere problemen zoals overbevissing, vervuiling en zoutindringing als gevolg van zeespiegelstijging. Cycloon Nargis veroorzaakte grootschalige overstromingen in de delta in 2008 en mede als gevolg van gebrekkige rampenvoorbereiding kwamen circa 140.000 mensen om.

Schultz sloot tijdens een bezoek in mei 2013 al een overeenkomst om Birma te helpen bij waterbeheer. Vorige week presenteerde haar delegatie de  voorlopige resultaten van een Nederlandse studie met adviezen over de ontwikkeling van een nationaal waterbeleid op het gebied van overstromingsveiligheid, watertransport en bevaarbaarheid, drinkwatermanagement, en watervoorziening voor landbouw en industrie.

[[{“fid”:”27361″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Irriwaddy-delta”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Mangrovebossen
De Nederlandse bedrijven en experts voeren niet alleen de studie uit, maar helpen Birmese ambtenaren ook met het verbeteren van het verzamelen en analyseren van meetgegevens, en zij geven de overheid advies over zogenaamde “quick-wins” projecten, zoals het beschermen van de snel verdwijnende mangrovebossen.
Nederlandse kennisinstituten zullen Birmese waterbeheerkundigen tevens studieplekken aanbieden. Hiermee worden oude banden aangehaald. Tot 1988 – toen het leger de macht greep – studeerden Birmese waterexperts geregeld in Nederland, vaak aan de TU Delft. Nederlandse ingenieurs gaven in de jaren 70 en 80 al waterbeheer-advies in Birma.

Veel waterwetgeving is al aanwezig, maar incompleet

De Birmese regering hecht belang aan waterbeheer tijdens de verwachte snelle economische groei in het land en het zette vorig jaar een nationaal watercomité op. “Water is essentieel voor alle economische ontwikkeling,” zei vicepresident en comitévoorzitter Nyan Tun tijdens een Birmees-Nederlandse seminar vorige week. “Veel waterwetgeving is al aanwezig, maar incompleet en we werken hier aan. We zijn ook begonnen met het opstellen van een nationaal waterbeleid.”

Potentiële handel
Schultz zegt dat Nederland Birma graag ondersteunt, maar ze hoopt dat de studie zal leiden tot een waterbeleidsplan en waterbeheerprojecten die Nederlandse bedrijven en kennisinstituten mogen helpen uitvoeren. “Je doet het natuurlijk ook gewoon vanwege potentiële handel. Als we die ideeën hebben en brengen, dan hoop je dat zij willen dat wij meedoen,” zegt de minister. “In november leveren we die studie op en we gaan ervan uit dat ze zo snel mogelijk daarna een nationaal masterplan maken.”

[[{“fid”:”27362″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Birma verwacht sterke economische groei nadat internationale handelsbelemmeringen tegen het land de  laatste twee jaar geleidelijk werden opgeheven. Een nieuw overheidsbeleid, groei van internationaal toerisme en de toenemende exploitatie van olie- en gasvoorraden, edelstenen en vruchtbaar land dragen hier aan bij.  Internationale investeringen nemen snel toe en ook Nederlandse bedrijven, zoals Unilever, Heineken, Philips en Shell, zijn projecten begonnen in Birma.

Mekong Delta Plan
Schultz zegt dat Nederland snel de samenwerking heeft opgebouwd omdat Birma net zo belangrijk kan worden voor Nederlandse bedrijven en experts als Vietnam. Dit land werd 2010 beschouwd als een ontwikkelingsland maar is inmiddels een belangrijke Nederlandse handelspartner, met een handel ter waarde van 2,6 miljard euro.
Met hulp van Nederlandse expert wordt er het Mekong Delta Plan uitgevoerd en er zijn tal van Nederlandse bedrijven actief op het gebied van waterbeheer, havenontwikkeling en scheepsbouw, bijvoorbeeld Damen Shipyards dat een werf met 5.000 werknemers heeft. Volgende week bezoekt Premier Rutte Vietnam om de relaties verder te versterken.

Hier kan hetzelfde gebeuren als in Vietnam, bijvoorbeeld met schepen bouwen

“We wilden het hier sneller doen dan elders. Dit is de enige delta in de wereld waar we nog niet aan de slag zijn,” zegt Schultz over Birma’s Irrawaddy-delta. “Hier kan hetzelfde gebeuren als in Vietnam, bijvoorbeeld met schepen bouwen."
“Zo hebben we gesproken met de directeur-generaal van de Birmese binnenvaart, die zegt: ‘ik moet 80 procent van mijn vloot vernieuwen en ik heb geen scheepswerven meer.’”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons