Achtergrond

‘Ik stel een vriendschappelijke scheiding voor’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tegen de achtergrond van het Nederlandse voorzitterschap van de raad van de EU, is Reinier Vriend voor OneWorld.nl op zoek naar de Europese waarden van alledag. In de serie #ThisIsMyEurope spreekt hij Europeanen van allerlei pluimage om te ontdekken wat Europa voor ons betekent. Deze week spreekt hij de Griekse mediamaker Achilles.

“Europa is… een plek hier ver, ver vandaan.” De Griekse Achilles Peklaris (43) lacht. Tijdens zijn tijd als politiek correspondent in de Balkan, het Midden-Oosten, New York en verschillende Europese landen, realiseerde hij zich dat de EU uit twee culturen bestaat. “Hoe omschrijft een Noord-Europeaan geluk? Professioneel succes, hard werken, waardering van de baas en een mooi salaris voor een comfortabele levensstijl."

"Een Griek is gelukkig als hij zorgeloos aan zee kan wonen, raki drinken en lol maken met vrienden. En dit geldt voor de hele Mediterrane regio. Ik zeg niet dat een van de perspectieven beter is, maar dit fundamentele verschil is de oorzaak van al dat gedonder in de EU op dit moment.”

Ik heb het gevoel dat we bij iets proberen te passen dat verschilt van onze culturele identiteit

De Griekse financiële crisis en de rol van de EU daarin kan in Athene op uiteenlopende reacties rekenen. “Veel mensen vinden dat we gewoon beter ons best moeten doen. Anderen denken dat de kapitalistische, op de vrije markt gerichte EU niet de beste optie is voor Griekenland. Ik heb het gevoel dat we bij iets proberen te passen dat verschilt van onze culturele identiteit. Ik neig ernaar te concluderen dat we niet volgens deze regels kunnen spelen. Het is alsof je een vis vraagt om te dansen en hem die mislukking eeuwig nadraagt.”

De Griekse crisis

Nu is het Griekse bankroet wereldberoemd. “Waar ook ter wereld vragen mensen of ze me op een koffie moeten trakteren.” De effecten zijn echter ingrijpend. “Ik ken volwassen mannen die als tieners geld moeten lenen om met een vriend een biertje te gaan drinken.” Toch kan Achilles de effecten van de crisis ook nuanceren. “Er is geen buurt waar je geen dokter kan vinden die mensen gratis behandelt of waar hongerigen een maaltijd kunnen krijgen. De solidariteitsbeweging is heel actief en aanwezig sinds 2010. En familiebanden zijn sterk, je kunt altijd bij een neef of oom terecht, je hoeft niet op straat te slapen.”

Ook het toerismegeld is belangrijk. “Iedereen plukt de vruchten van die drie maanden in de zomer. De inkomsten van een kleine kroeg op een eiland kunnen een groot gezin voor de rest van het jaar voorzien.” Gezien de omstandigheden verloopt de instroom van vluchtelingen verbazingwekkend soepel. “Recent onderzoek liet zien dat 85% van de Grieken vindt dat we de vluchtelingen moeten steunen. Zelfs de meest optimistische toeschouwer had zoveel positiviteit niet verwacht.”

Je kan zeggen dat we ondanks de financiële situatie hebben laten zien dat we ergens goed in zijn: menselijkheid

Het onderwerp gaat Achilles aan. Hij woont protesten bij, doet vrijwilligerswerk in een ziekenhuis en maakt gebruik van zijn publieke profiel om zich hard te maken voor de vluchtelingenzaak. “Eerst konden we de instroom niet aan, maar er is nu een systeem en het loopt soepel. Dat is niet minder dan verbazingwekkend. Je kan zeggen dat we ondanks de financiële situatie hebben laten zien dat we ergens goed in zijn: menselijkheid. En dat konden we heel goed gebruiken, trots kunnen zijn op iets dat we hebben bereikt.”

Elk zijn eigen munt

En de toekomst van Europa? “Ik stel een vriendschappelijke scheiding voor. Dan zeggen we niet dat een van ons een slecht persoon is, maar dat we het erover eens zijn dat we gewoon niet matchen. En dat is geen afwijzing, het is de werkelijkheid onder ogen komen.” Een oplossing zou twee Europese valuta kunnen zijn. “Ik stel me twee blokken voor onder een federatie, elk met zijn eigen munt. Het noorden en het zuiden. Wel vrijheid van beweging en handel, maar elk blok zijn eigen fiscale regels. Dat kan voor iedereen een uitkomst zijn.”

Om het fundamentele van de verschillen te onderstrepen haalt Achilles een huiselijke anekdote aan tussen hem en zijn Duits-Hongaarse ex-vrouw. “We betrokken een nieuw appartement en moesten de schilderijen ophangen. In Griekenland is dat reden om wat vrienden uit te nodigen, een jointje erbij, flessen wijn, een feestje eigenlijk. Je komt samen, hebt een leuke avond en als het even meezit dan hangen er aan het eind van de avond ook wat schilderijen aan de muur. Voor de plaatsing vertrouw je op het goede oog van het gezelschap. Hoe dan ook, mijn vrouw had hele andere ideeën."

Wij zijn verrast door de grondigheid van alle kleine lettertjes in het fiscale beleid

"Toen het tijd was om de schilderijen op te hangen had ze al een lijst klaar. Daarop stonden de afmetingen van de doeken, die ze had gecombineerd met de muuroppervlaktes op de plattegrond. 80% van het werk was dus al gedaan. Ik was wel wat teleurgesteld, nu leek het meer op een taak dan op een feestje. Maar niets aan te doen, dus pakte ik het dichtstbijzijnde schilderij en hield het tegen de muur. Mijn vrouw vroeg: ‘Wat ben je aan het doen? Waar is de rolmaat en de waterpas?’ Ik vertelde haar dat bij ons een van de twee het schilderij optilt en de ander zegt waar het heen moet, beetje links, rechts, omhoog, omlaag. Dan hangt ie op het oog recht. Er komt echt niemand je huis binnen met een meetlat om te kijken of je schilderijen recht hangen!"

"Toen begreep ik dat het voor haar een verschrikkelijk idee moet zijn om dronken lukraak schilderijen op te hangen. “Wij zijn verrast door de grondigheid van alle kleine lettertjes in het fiscale beleid. Voor hun is het oplopende frustratie. Ik begrijp het wanneer Schäuble boos wordt als hij met de Grieken om tafel moet. Maar het spijt me Meneer Wolffgang, dan had je kunnen weten voordat je met ons trouwde. Nu is het te laat. Of is het nooit te laat om een huwelijk te redden?”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons