Achtergrond

Waarom blijft onze regering heulen met de vleeslobby?

Nog lekker een biefstukje naar binnen werken voor het zomerreces begint. Hoe komt het dat onze ministers vlees als het meest milieubelastende onderdeel van ons voedsel beschouwen en ze tegelijkertijd de vleeslobby een barbecue laten houden naast het Binnenhof?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De zomer en BBQ – ze zijn onafscheidelijk. De geur van gebraden vlees hangt in de lucht en in supermarkten stikt het van de houtskoolzakken en schappen vol met Iberico-ribs, kwartels en biefstukspiesjes. Een barbecue is ook de traditionele manier om het parlementaire jaar af te sluiten voor het zomerreces van start gaat. Dit jaar viel het op 6 juni.

Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is dit ‘het hoogtepunt van het parlementaire jaar’. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma noemt het the place to be: “Iedereen is er: Kamerleden, de sector en journalisten”, vertelt hij in het filmpje van de barbecue-editie van dit jaar, gemaakt door parlementair verslaggever Ernst Lissauer.

Wat bedoelt Buma met de sector? De barbecue wordt ‘vanouds’ (wat blijkbaar 41 jaar is) georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, namens de Nederlandse vlees- en pluimveevleessector, zo staat vermeld op de website van Binnenhof Barbecue. “Het vormt voor politici en de andere aanwezigen een ontspannen afsluiting van het vergaderjaar. Informeel contact tussen parlementariërs, bewindslieden, journalisten en de vertegenwoordigers van de sector bepaalt er de gemoedelijke toon.”

Dit evenement doet al meer dan tien jaar stof opwaaien. Ten eerste is het niet helemaal duidelijk wat de bedoeling ervan is. De SP stond al in 2004 fel tegenover de in hun ogen geïnstitutionaliseerde vorm van dubieus fêteren met de vleessector. Toenmalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas benadrukte toen ook dat de barbecue niets te maken had met de Tweede Kamer. Hij vroeg daarom aan de organisatoren om de naam van het evenement aan te passen door het woord ‘parlementair’ te schrappen.

Het is onacceptabel dat een dergelijke schaamteloze lobbyactiviteit in het gebouw van het parlement plaatsvindt

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (PvdD) is even kritisch. “Het is onacceptabel dat een dergelijke schaamteloze lobbyactiviteit in het gebouw van het parlement plaatsvindt. Een product dat door het kabinet wordt aangeduid als ‘het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket’ en bovendien het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs in de weg staat, zou niet het uitgangspunt moeten vormen van een dergelijk evenement. (…) Het is ook volkomen uit de tijd dat volksvertegenwoordigers en leden van de regering zich laten fêteren door de vlees- en dranksector.” Dit statement staat op de website van de PvdD.
SGP-Fractievoorzitter Kees van der Staaij zegt dat ‘je toch moet eten’. Maar waarom moet dat per se vlees zijn? Daar ergert de organisatie Een DIER Een VRIEND zich aan, die al drie jaar op hetzelfde moment een alternatieve barbecue om de hoek (bij Plein 2 in Den Haag) organiseert.

Deze Klimaatvriendelijke Parlementaire Barbecue, met plantaardige, palmolievrije producten, vormt een tegengeluid voor de wat we dan kunnen noemen een Klimaatverwoestende Niet Parlementaire Barbecue. G.R.F.J. Deckers, een van de bestuursleden van de organisatie, gaf aan dat ze het Parlement meermaals hebben geadviseerd om voor een klimaatvriendelijkere variant te gaan. Ze hebben ook gedemonstreerd, maar bleven ongehoord. Daarom staken ze de handen uit de mouwen, zamelden ze geld in en boden ze een alternatief voor het kabinet en de Kamerleden. Die nu voor een dilemma staan: ga ik gezellig borrelen met een saucisse in de hand of kies ik voor een veggieburger?

 

De volledige PvdD-fractie was van de partij. Vijf Tweede Kamerleden poseerden voor een foto.

Laat dat vlees toch liggen

Politici zijn zeker niet de enigen die moeten kiezen tussen een sappig biefstukje en een plantaardig alternatief. Het debat rond de schadelijke gevolgen van vlees eten voor het klimaat, voor dieren en voor de gezondheid is al lange tijd gaande. Toch zijn we niet minder vlees gaan eten. Volgens een onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van stichting Wakker Dier is de consumptie van vlees in Nederland niet gedaald sinds 2005. In 2016 at de gemiddelde Nederlander 76,8 kg vlees, 10 gram meer dan in 2005.

“Vlees eten is het nieuwe roken: asociaal en ongezond.” Dit label wordt door verschillende media gebracht, onder andere door Vrij Nederland, Handelsblad NRC en Knack. Maar het stigmatiseren van carnivorisme draagt niet bij aan het debat rond vlees eten. Het bevordert het veranderingsproces niet, en kan zelfs een averechts effect hebben, vindt Cor van der Weele van Universiteit Wageningen. De hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte benadrukt dat het voor veel mensen bedreigend overkomt om uitspraken te horen als ‘Jullie zijn eigenlijk niet goed bezig, jullie moeten je gedrag veranderen’. Dat wekt weerstand op.” Niemand wil met de vinger aangewezen worden. Zeker niet door de groep waar men zich niet per se mee identificeert. “Vegetariërs zijn vaak alternatieve mensen, waar anderen helemaal niet willen bij horen.”

"Transities worden zelden afgedwongen, maar eerder gebouwd op positieve waarden, op mensen aanmoedigen en inspireren in plaats van verbieden."

Jan Rotmans, hoogleraar Duurzaamheid & Transities aan de Erasmus UniversiteitTweet dit
De transitie naar minder of geen vlees is volgens Van der Weele vooral een sociale kwestie, waar identiteitstheorie een rol bij speelt. Jan Rotmans, hoogleraar Duurzaamheid & Transities aan de Erasmus Universiteit, benadrukt in een interview met Brandpunt+ het belang van een positieve benadering in het veranderingsproces. “Grote transities worden zelden afgedwongen, maar eerder gebouwd op positieve waarden, op mensen aanmoedigen en inspireren in plaats van afremmen en verbieden. Postbus 51-spotjes hebben anno 2018 geen zin. Gelukkig is er een modern alternatief: mensen verleiden, in plaats van ze ergens toe te dwingen.”

Slaagt Een DIER Een VRIEND er volgend jaar in om meer politici te verleiden met plantaardige worstjes? Wordt het mysterie rond de banden tussen kabinet, parlement en (vlees- en drank)lobbyorganisaties uiteindelijk opgehelderd? In antwoord op de Kamervragen gesteld door de PvdD verzekert minister van Algemene Zaken Mark Rutte: “Het kabinet is hierbij niet betrokken.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons