Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Het zal waarschijnlijk niemand in Ethiopië zijn ontgaan: de jongeren stralen sinds kort weer vertrouwen uit – vertrouwen in hún toekomst. “Deze premier begrijpt precies wat wij willen: unity, love and peace”, vertelt de 32-jarige Sintayehi.

Afgelopen weekend stond hij op een politieke bijeenkomst om zijn steun te betuigen aan Abiy Ahmed Ali, de nieuwe minister-president. En hij was zeker niet de enige. Meer dan een miljoen aanhangers kwamen met vlaggen, spandoeken en toeters naar het centraal gelegen Meskel Square in de hoofdstad Addis Abeba, om hun grote held toe te juichen.

Ethiopië en Eritrea voerden tussen 1998 en 2000 een oorlog waarbij zo’n tachtigduizend mensen om het leven kwamen. De strijd vond vooral plaats rondom het grensplaatsje Badme en eindigde met een internationaal vredesakkoord tussen beide landen. Dat akkoord werd alleen nooit nageleefd, omdat het nadelig uitviel voor Ethiopië. De nieuwe premier heeft nu beloofd om Ethiopië in een nieuwe, meer democratische richting te sturen, en de betwiste plaats Badme aan Eritrea over te dragen. Abiy laat met deze nieuwe maatregel zien dat hij uit is op vrede met het buurland. Niet iedereen is gelukkig met deze aankondiging. De Tigreërs, een kleine bevolkingsgroep in het noorden van Ethiopië (grenzend aan Eritrea), vinden het besluit van de premier onverantwoord en willen niet weg uit Badme.

Foto-1-1
Michael (28) (l) en Sedona (30) Beeld door: Leoni Nijland
Foto-2-2
Michael (28) (l) en Sedona (30) Beeld door: Leoni Nijland
Foto-3-1
Sintayehi (32) (l) en Yordanos (25) Beeld door: Leoni Nijland

Volgens Sintayehi begrijpt de nieuwe premier precies wat de jonge mensen in dit land willen. “Hij is zelf ook jong – met 41 jaar de jongste leider in heel Afrika! Hij zal eenheid en vrede brengen, maar ook werkgelegenheid en een groeiende economie.”

Ook Burka (29) en Meseret (24) zijn trots op hun nieuwe leider. Ze staan volledig achter de hervormingen van hun ‘legend’ Abiy. “We hebben zo’n drieduizend jaar aan geschiedenis, maar niet eerder hebben we zo’n wijze leider gehad. Dit is de eerste, vóór hem waren het allemaal dictators. Ik durf wel te zeggen dat onze Abiy zelfs een betere leider is dan Obama. Hij is een gewone man, zoals jij en ik.”

“Het is fantastisch om te zien en te horen dat Abiy ons land wil verenigen”, vertelt de 28-jarige Michael uit Addis Abeba. “We leven nu nog te veel in aparte groepen, maar dat gaat veranderen. We worden één onder Abiy – daar geloof ik echt in. Hij heeft in korte tijd al zoveel veranderingen gebracht en is daarmee misschien wel de meest effectieve leider ooit. Zo maakte hij in no time vrijheid van meningsuiting weer mogelijk.”

Zijn vriend Sedona (30) legt uit dat massabijeenkomsten ten tijde van de vorige presidenten onmogelijk waren. “Vóór Abiy mocht er van de regering niet gedemonstreerd worden. Als je slecht over de machthebbers praatte, dan kon je worden opgepakt. Gelukkig mogen we nu weer bij elkaar komen en van ons laten horen.”

Sintayehi (32) en Yordanos (25) benadrukken nogmaals het belang van eenheid. “We hebben ongeveer tachtig verschillende etnische groepen in dit land – dat is echt veel. Vorige presidenten focusten veel te veel op individuen, maar Abiy wil eenheid brengen.”

De huidige premier is nu – voor het eerst in de geschiedenis – een Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië.

Abiy werd in april dit jaar door de Ethiopische regeringspartij EPRDF (Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front) aangewezen als premier. Sinds zijn aantreden is er zichtbaar iets veranderd in het land met meer dan 100 miljoen inwoners. Stap je in de bus? Grote kans dat de ramen en dashboards zijn volgeplakt met foto’s van de man. Stap je in de taxi? Dan zullen de chauffeurs je vol trots vertellen over ‘hun’ Abiy.

En geef ze eens ongelijk. De nieuwe minister-president nam in nog geen drie maanden tijd een aantal verrassende besluiten. Zo liet hij tienduizenden politieke gevangenen vrij, beloofde hij een einde te maken aan de staatsmonopolie op de telecom- en luchtvaartsector en zou hij bereid zijn om een langlopend grensconflict met aartsvijand Eritrea te beëindigen. De eerste gesprekken tussen beide landen zijn inmiddels al gevoerd.

thumb_DSC00370_1024
Beeld door: Leoni Nijland

Ook beëindigde Abiy vlak na zijn aantreden vroegtijdig de noodtoestand, die sinds februari van kracht was (en eigenlijk tot augustus zou duren). Deze werd ingesteld vanwege aanhoudende gewelddadige protesten in het binnenland ten tijde van zijn voorganger premier Hailemariam Desalegn. Hij werd door veel etnische groepen gezien als een marionet van de Tigreërs – een kleine bevolkingsgroep in het noorden, die het sinds begin jaren negentig voor het zeggen heeft gehad.

De huidige premier is nu – voor het eerst in de geschiedenis – een Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië. Ondanks dat gegeven, maakte Abiy vanaf zijn eerste dag als premier duidelijk dat hij uit is op één verenigde natie. Niet zo gek dus dat de Ethiopische jongeren (die meer dan de helft van de bevolking vormen) enthousiast zijn over hun nieuwe leider.

thumb_DSC00427_10241
Beeld door: Leoni Nijland
thumb_DSC00398_10241
Beeld door: Leoni Nijland

De foto’s zijn genomen tijdens de politieke bijeenkomst op 23 juni 2018, waar minister-president Abiy Ahmed Ali (ook wel ‘triple A’ genoemd) een speech hield. Aan het einde van zijn toespraak werd een granaat naar het podium gegooid, waarbij twee doden en meer dan 150 gewonden vielen. De minister-president zelf bleef ongedeerd. Abiy sprak op de staatstelevisie van ‘hen die proberen verdeeldheid te zaaien’. Zijn aanhangers gingen na de aanslag door met feestvieren.

thumb_DSC00398_10241

Drie jonge Ethiopiërs over de plotselinge vrede met Eritrea

Na ruim twintig jaar bloeit de liefde tussen Ethiopië en Eritrea weer op.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
Leoni-Nijland

Leoni Nijland

Freelance journalist

Leoni Nijland (1991) werkt als freelance journalist voor onder andere NOS op 3 en Het Parool.
Profielpagina

Advertentie

wca2019_600x500_v4 (002)