Energie hengelen uit afgedankte visnetten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
vissers puin op het strand
Foto: CC

Vissers danken jaarlijks een enorme hoeveelheid vismateriaal af. Eenmaal in zee gedumpt, groeit dit web van netten, touwen en kabels uit tot een drijvend, dodelijk wapen voor het leven in de oceaan. Dieren raken erin verstrikt en worden meegevoerd tot de dood er op volgt. Ook de scheepvaart ondervind hinder van het gedumpte materiaal.

'Fishing for Energy' wil van de oceaan een prettigere plek maken om in te leven. Dit Amerikaanse initiatief van een aantal lokale havens, de National Fish and Wildlife Foundation en energiebedrijf Covanta is drie jaar geleden gestart in Hawaï en inmiddels uitgebreid naar New England in het noordoosten van de VS.

Sinds februari heeft Fishing for Energy in New England al 47 ton aan netten, kreeftenvallen en ander visgereedschap verzameld. Een ton zeepuin levert een huis 25 dagen lang stroom op.

boot vol visgereedschap
Foto: CC

Voorkomen
Naast het verzamelen van reeds gedumpt visgerei wil het project voorkomen dat de netten en vislijnen overboord worden gegooid. Daarom heeft Covanta in de deelnemende havens een ruim 27 meter lange container gezet waar de vissers hun visgerei kosteloos in kunnen dumpen. Metalen kettingen en katrollen worden hergebruikt. Het ingezamelde kunststof en houten afval, van nylon netten tot houten zeekreeftvallen, gaat de verbrandingsoven in.

Schadelijke stoffen
Bij de verbranding van de plastic lijnen en netten kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. De verbrandingsovens voor de visnetten zijn daarom uitgerust met speciale filters.

De vissers hebben enthousiast gereageerd en het aantal deelnemende vissers neemt nog steeds toe. Het project is dan ook van plan om uit te breiden naar andere Amerikaanse havens . Volgend jaar hoopt 'Fishing for Energy' minstens 30 havens bij het project te hebben aangesloten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons