Achtergrond

Emoties lopen hoog op bij klimaattop

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een doodnormale klimaattop van de Verenigde Naties verandert steeds meer in een emotioneel forum. Tyfoons, stormen, een stijgende zeespiegel: allemaal de schuld van milieuvervuilende landen, stellen woordvoerders uit onder meer de Filipijnen en Bangladesh.

Na de alles verwoestende tyfoon Haiyan die duizenden mensen in de Filippijnen het leven kostte, is de jaarlijkse internationale VN Klimaatconferentie veranderd in een emotioneel forum. Tijdens de klimaatonderhandelingen die momenteel in Warchau plaatsvinden eisen ontwikkelingslanden een schadevergoeding van de ergste vervuilende landen voor de geleden schade.

Emotionele oproepen
De Filippijnse vertegenwoordiger Naderev Saño noemde de klimaatcrisis “waanzin” en riep op om snel tot afspraken te komen. Hij gaf een emotioneel beladen speech waarin hij de delegaties opriep tot actie.
Olai Ngedikes, de hoofdonderhandelaar voor een alliantie van kleine eilandstaten, zei in een verklaring dat de tyfoon Haiyan “dient als een grimmige herinnering van de kosten van niet-handelen op het gebied van klimaatverandering.” Farah Kabir, directeur van ActionAid Internationaal in Bangladesh beschreef tijdens een persconferentie op de klimaatconferentie dat zijn land “een land met een relatief kleine oppervlakte en een populatie van 160 miljoen inwoners” probeert om te gaan met extreme weerscondities en met de gevolgen van de uitstoot van CO2 emissies, waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn.

Klimaatongelijkheid
Sinds er wetenschappelijk consensus is bereikt over de impact van menselijk handelen op klimaatverandering, is het duidelijk dat de landen die het minst hebben bijgedragen aan het probleem het eerste de gevolgen hiervan zullen merken. Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds meer zichtbaar lijken te worden – de tyfoons die veel schade hebben veroorzaakt op de Filippijnen en in India eerder dit jaar, tot de extreme droogte in Afrika en een stijgende zeespiegel die eilandstaten lijkt onder te dompelen – is er nog geen consensus bereikt over hoe om te gaan met wat velen noemen “klimaatongelijkheid”.

Toch blijven wetenschappers voorzichtig met het trekken van verbanden tussen extreme stormen als deze tyfoon en klimaatverandering. Er zijn niet genoeg gegevens, zeggen zij, om conclusies te trekken over een enkele storm.

Vervolg
De groeiende vraag om het probleem aan te pakken, is een emotioneel beladen vraagstuk geworden op de 19e klimaattop van de VN. Morgen is de laatste dag van de onderhandelingen en rest de vraag of er wel genoeg vooruitgang zal worden geboekt. De verwachtingen zijn laag. Daarnaast verliezen vele landen het geduld met decennia van eindeloze klimaatonderhandelingen: met name degenen die stijgende oceanen zien als een bedreiging voor hun voortbestaan.

To be continued..

 

 

Beeld: Tyfoon Haiyan die de Filipijnen nadert, door NASA.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons