Achtergrond

Een tijdlijn vol vluchtelingenvenijn

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is niet leuk meer op Facebook. Stond mijn tijdlijn eerst vol met vakantiefoto’s, vrolijke weekendupdates en andere gezellige berichtjes, tegenwoordig heerst er een heftige politieke strijd op mijn digitale levenslijntje. Het onderwerp: de vluchtelingencrisis. Via mijn beeldscherm komt de onrust uit de samenleving over de grote toestroom van migranten, gelukszoekers, terroristen en zielige vluchtelingen mijn leven binnen.

[[{“fid”:”40599″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:435px; width:640px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Gajes
Zo schrijft kennis Suzanne bij een foto van door vluchtelingen achtergelaten afval aan de Hongaarse grens: ‘Het is ondankbaar gajes, die zogenaamde vluchtelingen!’ Op mijn tijdlijn verschijnen ook regelmatig door haar ‘gelikete’ berichten van de pagina ‘PVV-aanhangers.’ Die pagina heeft maar liefst 46.779 aanhangers en staat vol met oneliners als ‘’Terwijl de 1 opkomt voor de Nederlanders, geeft de ander het land weg aan asielzoekers.'

Anderen in mijn netwerk zijn op hun beurt ontzettend begaan met het lot van vluchtelingen. Zo worden de acties van Because we Carry (draagzakken voor vluchtelingen), Bag to the Future (tasjes voor gevluchte kinderen) en Refugees Welcome (welkomstpakketten voor vluchtelingen) uitgebreid geliked en gedeeld. De Amsterdamse Maaike en Malou vertrokken zelfs naar Lesbos om daar bootjes binnen te halen, bananen uit te delen en doorweekte kinderen af te drogen.

Ontvrienden of blokkeren?
De polemiek op mijn Facebook stemt me verdrietig. Zowel de boze berichten van mensen die de grenzen willen sluiten en denken dat elke migrant een potentiële terrorist of crimineel is, als de indringende foto’s van aangespoelde kindjes, op straat slapende kleuters en huilende moeders met hoofddoeken. Het lijkt allemaal zo uitzichtloos en een pasklare oplossing is er niet. En dan heb ik nog niet eens een twitteraccount, waar de discussies nog veel harder en sneller gevoerd worden.

Wat te doen met zulke geluiden op mijn sociale media? Moet ik Suzanne, die ik ken als een hele lieve, gezellige meid, ontvrienden omdat ze standpunten heeft waar ik me totaal niet in kan vinden? Zij vindt mij vast ook irritant: ik like zo’n beetje elk bericht van Vluchtelingwerk Nederland en deel enthousiast oproepen voor kleding en vrijwilligers in opvangcentra. Een snelle rondgang in mijn vriendenkring laat zien dat er verschillende strategieën zijn. Zo is er de ‘kop-in-het-zand’-strategie, waarbij de desbetreffende persoon als ‘niet meer volgen’ wordt aangevinkt. Voordeel is dat je niemand hoeft te ontvrienden én geen xenofobe berichten meer ziet langskomen, nadeel is dat je de gezellige updates over vakanties, kinderen en huisdieren ook niet meer ziet.

[[{“fid”:”40597″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”float:left; height:353px; width:250px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Een andere strategie is ‘overstemmen’: hoe meer 'anti-vluchtelingen-berichten' er langskomen, hoe fanatieker het ‘vluchtelingen welkom-kamp’ foto’s, cartoons en video’s deelt en met elkaar om ‘likes’ wedijvert. Daarbij wordt regelmatig de knuppel in het hoenderhok gegooid. Bijvoorbeeld met een Loesje poster die zegt ‘Integreren. En wie nu nog niet met asielzoekers kan omgaan, hoort hier niet thuis.’ Andersom zie ik dat de vrijwilligers die hun ervaringen delen met het helpen van vluchtelingen uitgemaakt voor ‘linkse ratten’ en ‘verraders die Nederlanders aan hun lot overlaten.’ Niet door mijn vrienden, maar wel door mensen in hun netwerk. Tot een gesprek tussen de beide kampen komt het niet, maar het is duidelijk dat iedereen wil laten zien dat het Nederland dat de ander voor ogen heeft, niet het hunne is.

Sommige mensen in mijn netwerk gaan de discussie wel aan. Zo is er een familielid dat steeds laat weten dat ‘zorgen over de komst van vluchtelingen begrijpelijk is, maar vreemdelingenhaat nooit oké.’ Een Drentse oud-collega geeft op haar beurt aan dat ze echt voor de opvang van vluchtelingen is, maar dat het echt niet kan dat de inwoners van het dorpje Oranje ongevraagd veel meer vluchtelingen moeten verstouwen dan afgesproken. Vriend Maarten pleit ondertussen voor een hersenvergroting voor VVD-politicus Halbe Zijlstra, die onlangs beweerde dat de zorgkosten gevaarlijk opliepen wegens gratis borstvergrotingen voor asielzoekers.

Oprotten met je Groenlinks-propaganda!

Ik vind het best lastig om online in gesprek te gaan. Met vrienden ga ik conflict liever uit de weg. Blijkbaar wil ik Facebook vooral gezellig houden. Ook als ik daarmee belangrijke onderwerpen onbesproken laat. En de paar keer dat ik wel op anti-vluchtelingenpagina’s reageerde om feitelijk onjuiste berichten recht te zetten, merkte ik dat feiten in dit debat nauwelijks een rol spelen en onderbuikgevoelens des te meer. Zo bevond ik me een keer temidden van reaguurders die aangaven dat je subsidie krijgt voor het thuis opvangen van een vluchteling, terwijl je op toeslagen gekort worden bij het in huis nemen van je ouders. Toen ik daar probeerde ik uit te leggen dat mensen die vluchtelingen in huis nemen daarvoor echt geen subsidie krijgen en dat je met een vluchteling als huisgenoot net zo goed je toeslagen kunt verliezen, kwam er geen inhoudelijke reactie. Wel liet iemand weten dat ik kon "oprotten met m'n Groenlinks-propaganda." Toen ben ik, held op sokken, afgedropen.

Herkenbaar? Bij OneWorld zijn we benieuwd hoe jij omgaat met discussies over vluchtelingen op social media.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons