Achtergrond

Een noodtoestand door Sandy

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Haïti is de noodtoestand uitgeroepen nadat de tropische storm Sandy vorige week langs het eiland raasde. Volgens de Haïtiaanse autoriteiten worden 1 miljoen mensen rechtstreeks bedreigd door hongersnood. De noodmaatregelen moeten voedseltekorten voorkomen.

Zware regenval en harde wind gierden dagenlang door heel het land. De elektriciteit viel uit, rivieren stroomden over, wegen werden onbegaanbaar en vele landgewassen zijn weggespoeld. Zo ook in de plaats Kenscoff, ongeveer een uurtje boven Port-au-Prince. De weg er naartoe kent slechts een richting en op een gegeven moment houdt de weg zelfs helemaal op en komt men op het platteland van Haïti. De zware regen veroorzaakte aardverschuivingen, waardoor delen van de eenrichtingsweg onbegaanbaar werden. Deze weg wordt niet alleen door de inwoners van de gemeente Kenscoff gebruikt, maar is tevens de belangrijkste verbinding tussen het platteland en de hoofdstad. Langs deze weg wordt dagelijks veel lokaal geproduceerde groente naar Port-au-Prince vervoerd. Maar dat is nu aanzienlijk minder geworden.

De Haïtiaanse minister van Landbouw Gardy zegt dat meer dan 70% van de gewassen van Haïti is verwoest. Ook berichten diverse media dat Sandy aan minstens 60 Haïtianen het leven kostte en dat zo’n 20.000 mensen dakloos zijn geworden. Dit aantal komt bovenop dat van de vele mensen die nog altijd in tentenkampen leven.

Hieropvolgend heeft de Haïtiaanse regering de noodtoestand uitgeroepen voor in eerste instantie een periode van een maand. Tijdens een noodtoestand is de normale toestand en wetgeving niet van toepassing. Op deze manier kan een overheid daadkrachtig opereren zonder dit eerst te overleggen. Juist vanwege de versterkte overheidsbevoegdheden en verzwakte controle wordt een noodtoestand ook als machtsmiddel door dictators ingezet. Sceptici zijn daarom bang dat de Haïtiaanse regering van deze noodtoestand misbruik zal maken. De minister van Communicatie Ady Jean Gardy benadrukte echter dat deze buitengewone maatregeling enkel betrekking heeft op de humanitaire behoeften. De tijd zal het leren. 


Dit is voorlopig mijn laatste blog voor OneWorld vanuit Haiti, aangezien ik morgen na drie maanden het land weer verlaat. Eerdere blogs vanuit en vervolgblogs over Haïti, zijn te lezen via talithastam.wordpress.com.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons