Achtergrond

‘Duurzamer’ ABP steekt bijna een miljard euro in kernwapenproducenten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van vredesorganisatie PAX naar wereldwijde investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen in kernwapenproducenten. Het ABP blijft daarmee flink achter bij de internationale trend dat steeds meer financiële instellingen juist beleid hebben dat investeringen in kernwapenproducenten (gedeeltelijk) uitsluit, zoals het rapport laat zien.

Eind oktober claimde het ABP nog duurzamer te willen investeren

Gedurende de onderzoeksperiode, van januari 2012 tot juni 2015, had het ABP 989 miljoen euro aan aandelen en obligaties uitstaan in dertien kernwapenproducenten. “Eind oktober claimde het ABP nog duurzamer te willen investeren”, zegt Krista van Velzen, campagneleider nucleaire ontwapening bij PAX. “De deelnemers van het pensioenfonds hebben duidelijk aangegeven niet te willen dat hun pensioengeld naar kernwapenproducenten gaat. Meerdere malen zegde het ABP toe haar beleid ten aanzien van kernwapens te herzien. Maar nog altijd steekt het fonds de pensioenpremies van leraren, brandweerpersoneel en andere ambtenaren in producenten van massavernietigingswapens. Dat is onverdedigbaar.” Op de tweede plaats in Nederland staat Aegon, dat 695 miljoen euro in kernwapenproducenten stak, gevolgd door de ING Group met ruim 400 miljoen euro. Ook vorig jaar voerden deze financiële instellingen de lijst aan.

Nog altijd steekt het ABP de pensioenpremies van leraren, brandweerpersoneel en andere ambtenaren in producenten van kernwapens.

Groeiend stigma op kernwapens
Zowel internationaal als in Nederland groeit het stigma op investeringen in kernwapens. Inmiddels hebben 22 Nederlandse financiële instellingen beleid dat investeren in kernwapens beperkt of uitsluit, tegenover 18 vorig jaar. De pensioenfondsen Horeca & Catering, Philips en PNO Media sluiten alle kernwapenproducenten uit van investeringen. Naast ASN Bank en Triodos sluit nu ook de SNS Bank investeringen in kernwapenproducenten helemaal uit, net als de verzekeraars ASR en Menzis. 

Kernwapenverbod
Krista van Velzen: “Wereldwijd groeit de weerstand tegen kernwapens, wapens waarvan het gebruik een humanitaire ramp zou veroorzaken. 121 landen zijn bereid te onderhandelen over een internationaal verbod op kernwapens. De meerderheid van de Nederlandse bevolking en van de Tweede Kamer wil van kernwapens af. Dankzij de ruim 45.000 handtekeningen onder het burgerinitiatief van PAX debatteert de Tweede Kamer binnenkort over een Nederlands kernwapenverbod. Hoogste tijd dat financiële instellingen wakker worden en zich realiseren dat investeren in kernwapenproducenten écht niet meer kan.”

Top 10
Nog altijd investeren wereldwijd 382 banken, verzekeraars en pensioenfondsen gezamenlijk 493 miljard US dollar in 26 bedrijven die betrokken zijn bij productie, onderhoud of modernisering van kernwapens. De top 10 van grootste investeerders zijn gevestigd in de VS. De grootste investeerders in Europa zijn BNP Paribas, Royal Bank of Scotland en Crédit Agricole. Het rapport onderstreept de noodzaak voor een wereldwijd verbod op kernwapens. Van Velzen: “Het feit dat kernwapens als enige massavernietigingswapens nog steeds niet verboden zijn, wordt door nog teveel financiële instellingen – waaronder het ABP – gebruikt als excuus om erin te blijven investeren. Tijd dus dat ook het ABP voor een echt duurzaam beleid kiest.” 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons