Achtergrond

De week van Went in tweets #55

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

 

 

 

 

 

dWvWiT#55– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 181 tweets van deze week zijn dit de 11 die je niet mag missen.

Cartoon: de winnaar

Mijn meest succesvolle tweet….
…. deze week -maar misschien wel ooit- bevat een link naar onderzoek dat van het IMF komt. Kan het saaier: onderzoek van het IMF?! Lees, en je begrijpt de opwinding. 

TTIP-modellen
De studies voor de Europese Commissie en ons ministerie van Buitenlandse Zaken die wijzen op economische voordelen van TTIP, maken allemaal gebruik van een zelfde soort model. Jeronim Capaldo van Tufts University keek ook naar TTIP, maar met een ander model, dat door de VN veel gebruikt wordt. Hij kwam op heel andere economische gevolgen dan de Commissie en Buitenlandse Zaken, en dat is hem niet altijd in dank afgenomen. De grens van wat oorbaar en professioneel is in inhoudelijke discussies is door zijn critici soms ver overschreden, en vorige week hebben Koen Berden, hoofdeconoom van Ecorys, en ik daar samen een verklaring over gepubliceerd. Die is inmiddels door de universiteit van Capaldo vertaald in het Engels.

Deze week verscheen ook een mooi blog over deze discussie van Ewald Engelen. We deden ooit elke dinsdagmiddag samen mee aan seminars van de leerstoel Methodologie en Geschiedenis van het Economisch Denken van de Universiteit van Amsterdam. Daar mochten we met internationaal gerenommeerde experts als Mary Morgan, Mark Blaug, John Davis, Geert Reuten en Harro Maas denken en praten over onder andere de methodologische en filosofische ins en outs en beperkingen en (on-)mogelijkheden van modellen. Veel van geleerd, jammer (en onbegrijpelijk) dat die leerstoel niet meer bestaat.

Gelijkheid en ongelijkheid
Ongeveer een jaar na Piketty verschenen twee interviews met mij in De Groene Amsterdammer respectievelijk Spanning, blad van het wetenschappelijke bureau van de SP, met voortschrijdende inzichten (dat wil zeggen: bij mij) over ongelijkheid en gelijkheid.

Meer "Hillary for president 2016"

10 tips om slim over te komen
Hilarisch vind ik deze tien tips om slim te lijken tijdens een vergadering. De meeste zie ik wel eens langskomen, nu ik er over nadenk. En nummer 10 is mijn eigen favoriet.

"Kinderboek" dat ik ga lezen
Een paar weken terug werd ik gebeld door een uitgever die op de vertaalrechten voor dit boek had willen bieden, maar die waren al verkocht. Leek hem een potentiële bestseller, en mij ook. Ik ga in elk geval direct een exemplaar kopen als het in de winkel ligt.

Robots in China
Kort samengevat: stijgende loonkosten, vermindering van het arbeidsaanbod, en goedkopere robots. 

Think hard

 

De volgende aflevering van dit weekblog verschijnt op 13 mei

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed].

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons