Achtergrond

De week van Went in tweets #53

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Week van Went in Tweets

dWvWiT#53– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 208 tweets van deze week zijn dit de 16 die je niet mag missen.

Cartoon: Vakbonden

Jeugdloon calculator
De jongeren van de FNV zijn een campagne gestart om het jeugdloon omhoog te krijgen, want daar kunnen jongeren niet of nauwelijks zelfstandig van leven. In dat kader hebben ze o.a. een inzichtelijke calculator uitgebracht.

Varoufakis en Stiglitz
Een aanrader voor iedereen die de ontwikkelingen in Griekenland volgt, of die denkt dat Grieken lui zijn en alle economische problemen aan zichzelf te danken hebben. De Griekse minister van Financiën, in gesprek met Nobelprijswinnaar Joe Stiglitz, schetst de problemen en dilemma's waar hij voor staat, en geeft aan (laatste kwartier) welke structurele hervormingen de Griekse regering wil. Dat is niet wat het IMF en de Troika van hen verlangen, maar hij heeft goede argumenten om daar een andere invulling aan te geven. 

Globaliseringsparadox
Een van de beste boeken die ik in 20 jaar las over globalisering is nu ook in het Nederlands vertaald. Doe jezelf een groot plezier en neem kennis van de globaliseringsparadox van Dani Rodrik.

Ongelijkheid: a > p ?
Je hebt net Piketty helemaal uit of bent er nog mee bezig, en een nieuwe must-read over ongelijkheid dient zich al weer aan aan. Tony Atkinson wordt in kleine kring al jaren gezien als geheide kandidaat voor een Nobelprijs economie, en in zijn nieuwe boek "Inequality: what Can Be done?" vat hij 50 jaar onderzoek over ongelijkheid samen. 

Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb: dit is een must-read voor wie zich met ongelijkheid bezig houdt, een mooi vervolg op Piketty. Als je vindt dat de ongelijkheid te groot is geworden, wat doen we er dan aan? Meer onderwijs is niet genoeg, zegt Atkinson, en hij komt met 15 voorstellen en 5 ideeën. Volgens sommigen, Diane Coyle bijvoorbeeld, is het boek van Atkinson belangrijker dan Piketty: na r > g nu dus a > p?! 

Discussie: Pakken robots je baan af
Deze week mocht ik met Mathijs Bouman een uur in Room for Discussion aan de Economische faculteit van de UvA in debat over de vraag of robots onze banen af gaan pakken. Dat was erg leuk om te doen en ook weer leerzaam. Op de ochtend van deze discussie had Robeco-econoom Lukas Daalder, voor de kenners bekend van zijn dagelijkse Best of the Web, een leuke column in het FD waarin hij opriep er een zakelijke en vooral ook inhoudelijke discussie van te maken. Achteraf heb ik het hem gevraagd, en hij was tevreden over het debat. Voor de liefhebber de YouTube-registratie.

Euro-problemen
Voor wie denkt dat de eurocrisis voorbij is, twee links naar interessante artikelen die deze week verschenen. Het eerste over de humanitaire crisis in Griekenland, het tweede  over de toekomst van de eurozone.

De wereld verandert
Een terugkerend thema in dit weekblog: de wereld verandert ingrijpend, en daar zullen we aan moeten wennen. Twee interessante links in dat kader.

Welzijn, geluk en bbp 
Dat de hoogte van het bbp van een land niet allesbepalend is voor het welzijn en geluk van zijn inwoners wisten we al, maar de aandacht neemt wel toe voor andere manieren om vooruitgang te meten. Samen met Hella Hueck (RTL) schreef ik daarover in de longread "Wij eisen geluk!", en deze week had ook de Volkskrant een stuk over een aantal indicatoren, waaronder net verschenen Social Progress Index.

Leider

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed]

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons