Achtergrond

De week van Went in tweets #38

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#38 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 183 (!) tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Dilbert over marketing

169 doelen: Sustainable Development Gekte (SDGs) 
Van 15-28 september 2015 komen wereldleiders bij elkaar in New York op de 17e algemene vergadering van de VN, om de Sustainable Development Goals (SDGs) vast te stellen die als opvolger dienen voor de 18 Millennium doelen (MDGs) die aan het begin van de eeuw werden vastgesteld. Voortgang op die achttien doelen bleek vervolgens erg moeilijk te meten, met name omdat veel ontwikkelingslanden geen statistische capaciteit hebben. Dat probleem dreigt straks echter alleen maar groter te worden omdat nu over 59 of zelfs 169 doelen gesproken wordt. Dat wordt dus als we niet uitkijken een verlanglijst vol goede bedoelingen – motherhood and apple pie – waar iedereen zijn eigen prioriteit of activiteit in leest, zonder enige richting of prioriteit. Lees deze twee stukken, en huiver…

Eindejaarslijstjes: Piketty
Het kan niet uitblijven: 2014 was het jaar van Thomas Piketty, die met zijn Kapitaal in de 21e eeuw – met inmiddels twintig buitenlandse edities, en er komen er zeker nog 37 bij – ongelijkheid hoog op de politieke en onderzoeksagenda’s heeft gekregen.

Robots longreads
Ik heb in dit weekblog al eerder aandacht gevraagd voor de serie longreads die ik samen met Hella Hueck (RTL) maak over de Economie van Overmorgen voor de apps en websites van RTLNieuws en RTLZ, om trends en ontwikkelingen in de economie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Onze tweede longread over robots werd onder andere positief ontvangen door minister van Sociale zaken Lodewijk Asscher. Samen met de ministers Kamp en Bussemaker publiceerde hij deze week een brief aan de Kamer over robots.

Alleen in het lab, op Kerstavond…

Ideologische adviezen
Vorige week was ik met collegae in Brussel voor gesprekken met ambtenaren van de Europese Commissie en met denktanks voor ons WRR-project over de Toekomst van Werk. Daarin werd ons onder andere verteld dat de OESO en Europese Commissie terugkomen op te simplistisch gebleken ideeën over ontslagbescherming, en over uitkeringen die belemmerend zouden werken op de geneigdheid van werklozen om aan de slag te gaan. Empirisch blijken sommige adviezen eigenlijk niet onderbouwd te kunnen worden, zo werd ons voorgehouden. En dat laat nog weer eens zien – we weten het ook maar al te goed uit de ontwikkelingshulpwereld – dat je vanuit een internationale bureaucratie extreem terughoudend moet zijn met (te) concrete beleidsaanbevelingen of -dictaten. De internationaal vermaarde econoom Paul de Grauwe betoogt in deze column dat de Europese Centrale Bank (ECB) op dit punt ook nog wel (af) wat te leren heeft.

Economenhumor: depressief ?

Eindejaarlijstjes: Muziek
In Spotify mijn favoriete 100 tracks (+ favoriete song met videoclip) en 11 albums van 2014.

De volgende aflevering van dit blog verschijnt over 2 weken, dus op 7 januari 2015

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons