Achtergrond

De week van Went in tweets #25

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#25 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 153 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 13 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: What if climate change is a hoax ?
Een nieuwe klimaattop van de VN, spannend of daar iets concreets uit komt. Deze cartoon maakt een mooie karikatuur van een deel van de discussies over dit onderwerp.

In New York gingen zondag 400.000 mensen de straat op om actie te eisen tegen de opwarming van de aarde. Zulke aantallen zijn in ons land ondenkbaar, zou je zeggen, maar… 33 jaar geleden demonstreerden we in Den Haag toch echt met maar liefst  550.000 mensen. Dat was tegen de dreigende komst van kruisraketten.

Wie runt het internationale systeem ?
Een lang stuk, maar wel de moeite waard. Onderzoekers van het Center for Global Development in Washington DC, een van de toonaangevende instituten op het gebied van ontwikkeling in de wereld, onderzochten waar medewerkers van het secretariaat van de VN vandaan kwamen. Niet per sé het machtscentrum van de wereld, maar toch een interessante studie.

De waarde van een mens
Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan lees je wel een mooi stuk over de toenemende waarde van een mensleven, en waar dat door komt.

Mooi toeval: juist deze week werden nieuwe berekeningen gepubliceerd die erop duiden dat de wereld wel eens naar 11 miljard (!) bewoners zou kunnen toegroeien in 2100.

OECD wordt serieus over belastingontduiking
Het krijgt weinig aandacht in de pers, ten onrechte. De OECD schrijft geschiedenis door – inderdaad langzaam, maar toch – concreet te worden met actie en internationale coördinatie tegen fiscaal trapezewerk van grote bedrijven, die shoppen tussen fiscale regiems en hun administratie zo inrichten en ondoorzichtig houden dat dit arme én rijke landen immense bedragen kost.

Het beter belasten van bedrijven is onder andere nodig, zo betoogt The Economist, omdat de belastingbasis smaller wordt en de ongelijkheid toeneemt. Hierdoor worden de belastingopbrengsten té afhankelijk van een kleine groep betalers.

Kennis – ervaring – creativiteit
Leuke cartoon.

Industriepolitiek in Latijns-Amerika
Latijns-Amerika heeft veel ervaring opgedaan met industriepolitiek in de jaren ’50 en ’60. Er waren toen veel problemen, maar ook successen: de extreem negatieve balans die daar later door o.a. het IMF en de Wereldbank en veel mainstream economen van gemaakt is, sloeg door. Latijns-Amerika werd vervolgens het continent van “the lost decade”, door slaafs de adviezen van de Washington Consensus te volgen, die o.a. als alternatief voor industriepolitiek en een actieve rol voor de overheid door internationale instellingen gepropageerd is. Daaraan komt nu ook formeel een einde, in de praktijk was dit vaak al langer het geval, met een rapport van de Inter-American Development Bank (IDB) dat als lijn heeft dat moderne industriepolitiek noodzakelijk is.

Piketty-golf bereikt Azië…
Zijn bijna 700 pagina’s dikke boek had misschien wel wat dunner mogen zijn, erkende Thomas Piketty in een interview. Maar dat is niet eenvoudig, en toen hij in een debat als kritiek kreeg dat hij veel te weinig over human capital heeft geschreven in zijn bestseller, antwoordde Piketty lachend dat hij dat misschien zal corrigeren in een volgende versie, die dan alleen wel twee keer zo dik wordt. Inmiddels heeft de Piketty-golf ook Zuid-Korea bereikt, en in Seoel kondigde Piketty aan dat hij in een volgende editie van zijn boek ook data over Zuid-Korea op gaat nemen.

Intussen blijven journalisten, wetenschappers en politici in Westerse landen zich afvragen hoe het kan dat het boek van Piketty zo enorm populair is. Hier de visie van vier deskundigen.

… en Nederland
In ons land verschijnt de vertaling van Piketty’s boek op 30 oktober, en hij komt 5 en 6 november naar ons land voor o.a. een (al lang en breed uitverkocht) interview met Joris Luyendijk in Paradiso, een gesprek met de Tweede Kamer, en een opname van College Tour.

 

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons