Achtergrond

De week van Went in Tweets #24

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#24 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij wekelijks een selectie uit zijn tweets. In dit geval sloeg hij een week over: uit zijn 339 tweets van afgelopen 2 weken zijn dit de 15 tweets die je niet mag missen.

De beste ISIS-cartoon
De cartoon van de week wat mij betreft, onmiddelijk geretweet.

Globalisering, deglobalisering, of reglobalisering
Van de zekerheid waarmee cheerleaders van globalisering jarenlang het einde van de nationale staat en de uitbreiding van global governnance aankondigden is nog maar bitter weinig over. Nationale staten zijn niet bijna dood. Ze hebben met unieke en toen ook echt onvermijdelijke coördinatie samen net de wereldeconomie overeind gehouden tijdens de crisis van 2008, maar sindsdien lopen de belangen en beleidsinspanningen vaak weer uiteen. Hoe dat verder gaat kan niemand voorspellen, maar aan het naïeve geloof in gestaag voortrollende globalisering is voorlopig een einde gekomen. Misschien gaan we een beetje deglobaliseren, wat meer glocaliseren, of – een nieuwe term voor mij deze week – reglobaliseren.

Hoe onze hersens werken
Je moet er even voor gaan zitten want het is een longread, maar dan krijg je wel een prachtig verhaal over hoe onze hersens werken. Vermoedelijk. Stof tot nadenken.

"Onafhankelijke" ECB
De Europese Centrale Bank verlaagde de rente en kondigde aan schuldpapier op te gaan kopen om de geldhoeveelheid te vergroten, en daarmee te bevorderen – dat is althans de theorie – dat er meer krediet beschikbaar komt voor bedrijven, omdat het slecht gaat met de Europese economie. In een column de dag erna plaatst RTL-verslaggever Hella Hueck vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de ECB, en het gebrek aan accountability. Het idee dat centrale banken "onafhankelijk" moeten zijn is in de jaren 1980 en daarna sterk opgekomen, maar er zijn ook bekende economen – de column noemt Stiglitz – die daar altijd grote vraagtekens bij geplaatst hebben.

Basisidee achter verzelfstandiging is, dat politici niet te vertrouwen zijn omdat ze te veel op korte termijn denken en aan hun eigenbelang – daarom moeten we monetair beleid aan technocraten overlaten. Maar daarin zit een paradox. Want als je politici niet kunt vertrouwen, waarom vertrouw je ze dan wel als ze besluiten tot een onafhankelijke centrale bank? Dat is zoals de man die zegt "Ik lieg altijd". Liegt hij dan, of speekt hij de waarheid?

Centrale banken moeten keuzes maken, dat kan niet anders, en dat is geen "harde wetenschap". Dat blijkt bijvoorbeeld als je kijkt naar de inflatiedoelen (de gehanteerde definitie van "prijsstabiliteit") die verschillende centrale banken in de wereld hanteren. In Chili heeft een centrale bankier tijdens een werkbezoek dat ik daar met een WRR-college aflegde ons bijvoorbeeld uitgelegd dat ze daar een hoger inflatiedoel nastreven dan de ECB, omdat dan de lonen reëel wat kunnen dalen in crisistijd (de prijsstijging niet of deels compenseren in lonen) zonder dat de lonen ook nominaal hoeven te dalen. Dat had gescheeld in de Zuid-Europese crisislanden, ook psychologisch.

Cartoon: Maslow pyramide in de 21e eeuw
Erg leuk deze, voor wie bekend is met deze klassieker – de piramide van Maslow.

BRIC in crisis?
Het wordt regelmatig voorspeld, en door sommigen ook gehoopt: de opkomst van de BRIC-landen is ten einde. Maar dat is vermoedelijk niet waar, volgens deze blogpost van de man die de afkorting BRIC heeft uitgevonden.

Dani Rodrik waarschuwt al langer in papers dat de hoge groei in ontwikkelingslanden niet op hetzelfde peil zal blijven, omdat die de afgelopen jaren deels het gevolg was van toevallige of tijdelijke factoren. Maar we moeten ook niet doorslaan de andere kant op, stelt hij nu. De groei in opkomende landen wordt weliswaar minder, maar dat betekent geen einde van de convergentie.

Productiever werken
Leuk stuk met 6 tips om je productiviteit tijdens het werken te vergroten. Herkenbaar, vond ik.

Zal vrijhandelsverdrag VS en EU (TTIP) er ooit komen?
Twijfel daarover is gerechtvaardigd, want de oppositie neemt toe. De voordelen worden, zoals altijd bij dit soort verdragen, mooi voorgesteld, en de nadelen worden klein gemaakt of weggewuifd (zie bijvoorbeeld EU-commissaris De Gucht). Maar opvallend is dat in de VS en Europa steeds meer mensen en organisaties vinden dat we hier niet aan moeten beginnen. Je kunt wel voorspellen dat dit sentiment sterker zal worden naarmate meer bekend wordt over het verloop van de onderhandelingen, die eind september weer worden voortgezet.

Lees bijvoorbeeld ook dit artikel uit Engeland, waar de vakbonden steeds kritischer worden over TTIP.

En in de Verenigde Staten hebben meer dan 500 organisaties een brief opgesteld met een aantal alleszins redelijk klinkende uitgangspunten voor dit soort onderhandelingen.

Goeie zaak daarom, vind ik, dat minister Ploumen in ons land de discussie over TTIP aangaat. Ik ben benieuwd naar dit debat.

Minder talen door groei
Collateral damage van economische groei waar je niet gelijk aan denkt. Dieren en planten die beschermd moeten worden, daar zijn we mee bekend. Maar dus ook talen.

Presentatie "Waarom Piketty lezen?"
De verkoop is begonnen voor wat een mooie avond belooft te worden in De Balie, op 29 oktober. Dan presenteren we met de journalisten en economen die ik heb gevraagd een bijdrage te leveren het boek "Waarom Piketty lezen?". Econoom en journalist Esther van Rijswijk modereert de avond, en Amsterdam University Press heeft ook een speciale prijs voor het boek + toegang tot de bijeenkomst. Wacht niet té lang!

De volgende Week van Went in Tweets (#25) komt (weer als vanouds) over een week (24-09) online.

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons