Achtergrond

De week van Went in tweets #15

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#15 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 161 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 12 tweets die je niet mag missen.

Circulaire economie
Interessant artikel van de CEO van het Nederlandse bedrijf DSM in de Britse krant The Guardian over de circulaire economie die onvermijdelijk komt.

Kleding maken in Bangladesh
Moeilijk te geloven, maar ruim een jaar na de brand in de kledingfabriek in Rana Plaza (Bangladesh), die vele slachtoffers eiste, heeft nog steeds niet iedereen daar de beloofde financiële compensatie ontvangen. Sterker nog, er zit te weinig in kas omdat niet alle bedrijven bereid zijn om (voldoende) bij te dragen. Een aantal EU-ministers werd dat deze week te gortig, en dat leidde tot actie.

Rijke armen…
Arme mensen moeten niet klagen, die hebben het juist makkelijk. Dat vindt een aanzienlijk deel van de conservatieven in de Verenigde Staten, zo blijkt uit onderzoek.

… en arme rijken
En voor  wie niet overtuigd is: rijke mensen hebben het helemaal niet makkelijk, zo zeggen …. rijke mensen in de Verenigde Staten.

Arm opgroeien
Econoom en Nobelprijs winnaar Joseph Stiglitz, die op 6 november spreekt tijdens de jaarlijkse lecture van de WRR, verzet zich al sinds zijn jeugd tegen te grote ongelijkheid. In dit artikel legt hij uit waarom.

Stiglitz rondde deze week ook een discussie af die The New York Times in haar kolommen en op de website had georganiseerd over ongelijkheid.

Living wage
Interessante ontwikkeling: in de V.S. (o.a. IKEA) en Engeland (Nestlé) beginnen sommige grotere bedrijven zich zorgen te maken over de slechte inkomenspositie van hun werknemers, nu de ongelijkheid zo toeneemt. En soms gaan ze daar dan ook iets aan doen. Valt eigenlijk in de categorie "het kapitalisme redden van de kapitalisten."

Boarden
Wie wel eens vliegt, heeft zich waarschijnlijk ooit afgevraagd of het boarden van het vliegtuig niet wat slimmer georganiseerd kan worden. Daar is – natuurlijk – onderzoek naar gedaan, en dat kan inderdaad veel beter.

WRR in The Economist
Begin juni presenteerden we onze WRR-verkenning over economische ongelijkheid in Nederland in De Balie in Amsterdam. Daar wordt sindsdien, zoals de bedoeling is bij WRR-publicaties, op veel plaatsen over gesproken en nagedacht. Maar dat we met een publicatie ook The Economist halen is voor zover ik weet nog niet eerder voorgekomen.

Lerende economoties
Na het 7,5 uur durende debat vorige week in de Kamer over het WRR-rapport "Naar een lerende economie", waar ik aan meegewerkt heb, werden 8 moties ingediend. Die kwamen een week later in stemming: er werden er 4 aangenomen, over 1 motie wordt later nog gestemd. In deze tweet het overzicht, met doorklikmogelijkheden naar de verschillende moties.

Piketty boek
Op verzoek van Amsterdam University Press (AUP) heb ik een boek samengesteld met artikelen en columns over  "Kapitaal in de 21e eeuw", het inmiddels wereldberoemde boek van de Franse sociale wetenschapper Thomas Piketty. Deze week hebben we de kaft gekozen, en ik vind hem erg mooi! In oktober ligt het boek in de winkel: om samen met het werk van Piketty te kunnen lezen, of in elk geval in en over de discussie over dit boek mee te kunnen praten.

E-mail melding
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons