Achtergrond

De week van Went in tweets #133

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#133 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 115 tweets van afgelopen week zijn dit de 18 die je niet mag missen.

Alles

Nieuwsjunkies

We kijken bij ons thuis bijna elke avond naar zowel het RTL Nieuws als NOS Nieuws (vaak met vrijwel dezelfde onderwerpen), en toen we nog geen internet hadden liep of reed ik op vakantie soms meer dan een uur per dag om om een 'verse krant' te kopen. Maar wat schiet je er nou werkelijk mee op met het volgen van al dat nieuws, vraag ik me als 'recovering newsjunk' regelmatig af? Leuk stuk dat tot nadenken stemt.

Maatschappelijke economen

Onverminderd veel discussie over hoe economen naar de wereld kijken en hoe zij worden opgeleid. De vereniging van economen KvS brengt elk jaar een boek met preadviezen uit, en dit jaar is 'economieonderwijs' het thema. Rethinking Economics, waar ik een van de bestuursleden van ben, werd ook gevraagd een bijdrage te maken. En ik ben best een beetje trots op het stuk dat door vier jonge leden is gemaakt.

Verliezers globalisering 

Mijn favoriete stuk deze week is van Gavin Kelly en het gaat over de verliezers van globalisering, waar nu iedereen de mond van vol heeft. Die aandacht is prima en ook hard nodig. Maar het kan niet bij warme woorden blijven als we globalisering willen redden van haar cheerleaders. Het FD had een mooi interview met een Franse sociaal geograaf dat je ook zeker even moet lezen.

Chantage

Ongelijkheid in de V.S.

Nieuw onderzoek van Piketty en anderen dat laat zien dat het met de (on)gelijkheid in de V.S. nog slechter gesteld is dan we al dachten.

Automatisering

Niemand weet hoe de toekomst er uit ziet, dus het is ook niet raar dat voorspellingen, verwachtingen en speculaties over de gevolgen van verdergaande automatisering (robots, AI, etc.) voor onze banen sterk uiteen lopen. Toen ik hier voor het eerst in dook, was ik best onder de indruk van de sombere voorspellingen die de ronde doen. Maar geleidelijk aan ben ik daar toch anders over gaan denken. Claims over wat technologie kan worden door uitvinders en entrepreneurs altijd overdreven, en de praktische problemen worden standaard onderschat (zie bv. het artikel over de veel gehypte zelfrijdende auto van Google hieronder). Het helpt mij vaak om me voor te proberen te stellen hoe iets wat er op papier of in een gelikte presentatie mooi uitziet in de praktijk kan werken, en wat daar allemaal voor nodig is. Maar ik vind dat je je altijd open moet blijven stellen voor andere visies, inschattingen, en twijfels (zie ook het volgende blokje), dus ik lees en overdenk ook de doemscenarios die verschijnen. 

Scherp blijven

Als je ergens zeker van denkt te zijn, is de verleiding groot je af te sluiten van kritiek daarop: je kunt immers niet overal aan blijven twijfelen. Toch is het van groot belang je open te blijven stellen voor andere feiten, en voor verhalen die tegen je opinies en waarheden in gaan. Om jezelf scherp te houden, en om van nieuwe inzichten en visies te blijven leren. Drie interessante stukken in dat kader deze week.

Leestip

Momenteel lees ik een prachtig boek van een Amerikaanse sociologe, dat ik iedereen aan kan raden.

Impact

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons