Achtergrond

De week van Went in tweets #127

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#127 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 120 tweets van afgelopen week zijn dit de 20+1 (re)tweets die je niet mag missen.

Optimaliseren

EU ongelijkheid

De euro zou de verschillen binnen Europa kleiner maken, was ons beloofd door de voorstanders. Het tegendeel is gebeurd.

Innoveren

Een prachtig stuk over waarom de ene innovatie zich snel verspreidt maar de andere niet.

Basisinkomen

Het debat over de voor- en nadelen van een basisinkomen wordt in steeds bredere kring en op steeds meer plaatsen gevoerd, en dat is toe te juichen. Ik kom er veel over tegen, en vond deze twee kritische stukken deze week het lezen en overdenken waard.

Genetische modificatie

Mooi stuk in de New York Times waarin weinig overblijft van de claim dat genetisch modificeren van voedsel tot een hogere opbrengst leidt en minder pesticiden nodig maakt.

[03-11-2016 toevoeging] Maar zie ook deze nagekomen tweet met kritiek !

Sollicitatie

Patriotisme

Het nieuwe frame van mensen die de wereld graag simpel houden (en natuurlijk zelf vinden dat zij in het 'goede' kamp zitten), is dat een strijd woedt tussen 'globalisten' en 'nationalisten', want kijk maar eens hoe de groei van de handel stagneert (zie daarover DIT van Hella Hueck en mij). Al eerder schreef ik in dit blog over Larry Summers, die gepleit heeft voor verantwoordelijk nationalisme (responsible nationalism). De auteur van het stuk in de eerste tweet hieronder zit op diezelfde lijn – aan aanrader. En de bekende Belgische econoom Paul de Grauwe is zijn hele leven voorstander van vrijhandel maar wil nu een moratorium op handelsverdragen.  

Uber werknemers

Zoals al vaker het geval was in de geschiedenis, vindt strijd plaats over hoe technologie wordt toegepast, en over de positie van werkenden. Uber is een van de sterren van de gig en platform economie, en in Engeland werd deze week een belangrijke uitspraak gedaan over de positie van chauffeurs die rijden voor dit bedrijf.

Reset handel en globalisering

Het CETA-verdrag tussen Canada en de EU is uiteindelijk toch getekend, nadat de voor alles en nog wat uitgemaakte Walen nog wat extra garanties hadden losgekregen. De discussie over de noodzakelijke reset van handelsbeleid en nieuwe spelregels voor globalisering is daarmee natuurlijk niet beëndigd.

A-woord exit

Taal doet er toe, moet functioneel zijn, en is niet neutraal. De term 'vrijhandel' roept bijvoorbeeld bij veel mensen warme gevoelen op, want 'vrij' is natuurlijk altijd goed, terwijl het woord 'protectionisme' een beetje benauwd klinkt. Deze week verscheen de laatste WRR-publicatie waarin de woorden allochtoon en autochtoon zijn gebruikt.

CETA

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons