Achtergrond

De week van Went in tweets #123

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#123 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 130 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 (re)tweets die je niet mag missen.

Paradigma

Toekomst euro

Econoom en nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz was in het land om zijn nieuwe boek over de euro te presenteren, waar ik een voorwoord in mocht schrijven. Hij ging ook in discussie met Jeroen Dijsselbloem, en dat werd een interessant gesprek. 

Slimme machines

Technologie overkomt je niet zoals het weer. Overheden, ondernemers, vakbonden, burgers en niet te vergeten ingenieurs hebben invloed op de manier waarop slimme machines ons leven gaan veranderen. En op wie er beter van worden.

Reality TV

Ombuigen

Mooi rapport van mijn voormalige collega's van de Algemene Rekenkamer. Zij brachten minitieus in kaart wat we weten over de gevolgen van ruim 500 ombuigingen sinds 2011 om de overheidsfinanciën op orde te houden. Dit soort rapporten wijst er altijd op dat niet van alle maatregelen bekend is of het doel behaald is, want daar is de rekenkamer op de eerste plaats voor. Maar in dit geval wordt ook aan de orde gesteld dat we vrijwel niks weten over de maatschappelijke effecten van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Dat sluit mooi aan bij de trend – ook in de Tweede Kamer – om minder exclusief te focussen op bbp en groei. 

Armen en globalisering

"Hebben we echt een experiment als dit nodig om er achter te komen dat sweatshops een probleem zijn in ontwikkelingslanden?", twitterde iemand die kennelijk het nut niet inzag van dit mooie onderzoek. De conclusie van dit onderzoek is genuanceerder dan sweeping statements over armen die het meest zouden profiteren van globalisering, zoals ze deze week langs kwamen van het IMF en in The Economist. De voormalige onderzoekschef van de Wereldbank Martin Ravallion maakte zich daar boos over.

Democratie en groei

Democratie is goed voor groei. Velen zeggen het Acemoglu en Robinson en anderen na, en we willen natuurlijk ook allemaal graag dat het waar is. Maar nieuw onderzoek plaatst vraagtekens bij deze overtuiging: het is misschien wel omgekeerd.

Deutsche Bank

Weer een grote bank in de problemen, en niet de minste. En dit keer ook niet in een land aan de periferie van de eurozone. 

Twijfelen

"Ze zijn wat lang, maar best leuk", zei een van mijn collega's toen ik vertelde dat ik van Jesse Frederik had gehoord dat ik in de nieuwe podcast voorkom die hij samen met Rutger Bregman heeft gemaakt op De Correspondent over twijfelen. "Rudy en Freddy" vinden mij een goed voorbeeld van iemand die veel twijfelt. Daar is veel over te zeggen uiteraard, maar ik vind het wel eervol. En het is een leuk gesprek.

Uitgavenbeperking

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons