Achtergrond

De week van de Zuid-Amerikanen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Caramba! Een Argentijnse paus. Zal paus Franciscus zorgen voor een frisse Zuid-Amerikaanse wind door het Vaticaan?

De Argentijnen zorgen in ieder geval voor verhitte luchtverplaatsingen, zo bleek uit een stortvloed van hysterische Twitter berichten: “We hebben Messi, we hebben Maradona, we hebben het beste vlees van de wereld, en nu óók nog de paus!”

Nep-paus
De paus zelf is ook niet vies van een beetje moderne sociale media, en twitterde zijn benoeming meteen naar zijn katholieke achterban.

Wie toen meteen @JMBergoglio ging volgen, de titel die Franciscus als kardinaal droeg, merkte al gauw dat deze twitterende geestelijke wel erg on-pauselijke uitspraken deed, die vaak verwezen naar het grootschalige kindermisbruik rondom de Katholieke kerk: “We moeten kinderen beschermen, ze knuffelen, ze liefde en warmte geven, enneh…” Toen woensdag bleek dat het om een nepaccount ging werd de nep-paus (overigens met al 132.000 volgers) door Twitter geblokkeerd.

Excuses
Een maandje geleden werd er nog wild gesuggereerd dat de nieuwe paus wel eens een Afrikaan zou kunnen zijn. Dat heeft niet zo mogen zijn, maar de Rwandese News Times put toch hoop uit de komst van de nieuwe paus en vraagt hem om excuses. Niet voor pedofiele priesters, maar voor misdaden die de Kerk begaan heeft tijdens de genocide in 1994.

Slimme chinezen
Franciscus heeft zich nauwelijks in zijn nieuwe pauselijke gewaad gehesen, of de slimme Chinezen zijn al aan het onderhandelen geslagen: als het Vaticaan de banden breekt met Taiwan en zich niet bemoeit met China’s interne aangelegenheden, zal China haar best doen om een betere band met Rome te smeden. Prima, zei Franciscus, als katholieken in China dan rustig hun godsdienst mogen beoefenen, en door de Communistische Partij met rust gelaten worden.

Behulpzame God
Volgens oud-voetballer Maradonna, die Argentinië in 1986 de wereldcup bezorgde door met zijn hand te scoren, heeft de hand van God de Argentijnen deze week voor de tweede keer geholpen. De katholieke voetballer is er heilig van overtuigd dat God zelf de Argentijnse paus heeft geselecteerd.

En ook in Venezuela weten ze wel hoe het komt dat er voor het eerst een Zuid-Amerikaan op de pauselijke troon zit. “Oud-president Chavez zal in de hemel wel een goed woordje voor hem hebben gedaan,” aldus interim-president Maduro.

Vrije media
Toen Chavez vorige week het loodje legde, was niet iedereen even helder van geest om zijn memoires te bespreken. Zuid-Amerika correspondente Marjon van Royen vertelde in beschonken toestand over het overlijden van de president in een uitzending van RTV Rijnmond. En vrij als de Nederlandse media is, werd er volop over bericht.

Zich zo vrij en onbezorgd als de Nederlandse media gedragen, zit er voor de Latijns-Amerikaanse pers niet in. De Inter-Amerikaanse Persassociatie liet weten dat de Ecuadoraanse en Argentijnse regering de pers onder de duim houden en in Mexico, Honduras en Brazilië zijn journalisten nog altijd slachtoffer van liquidaties en aanvallen.
Die Zuid-Amerikaanse media schijnt overigens positief te zijn over de nieuwe paus. Maar of dat nu de mening van de media zelf is?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons