Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

#dWiT#6 – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 179 tweets van afgelopen week.

Kaart van de week: eigen markt eerst
Regelmatig wordt verkondigd dat de "BV Nederland" 70 procent van haar brood in het buitenland verdient, maar daar klopt niks van. De toegevoegde waarde die in ons land gegenereerd wordt in de productie van diensten en goederen komt voor ongeveer 70 procent uit eigen land. 30 procent uit export is ook best veel, maar rechtvaardigt dat een soms vrijwel totale fixatie op export?

Lol met statistiek
Je kunt er mee goochelen, mee liegen en mee verhelderen. Waar zouden we zijn zonder statistieken?

I Robot
Vorige week mocht ik deelnemen aan een ronde tafelbijeenkomst van en met minister Asscher over technologische ontwikkelingen, robots en werkgelegenheid. Dat werd een boeiend gesprek tussen economen en deskundigen op het terrein van robotica, over wat we wel en niet (al) weten over toekomstige ontwikkelingen, en wat de rol van de overheid daarbij zou moeten zijn. In deze blogpost van @roboteconomics worden vijf terreinen besproken waarop we allemaal iets (gaan) merken van robots. 

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
went

Robert Went

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Profielpagina