Achtergrond

‘De EU zet zich in voor belangrijke veranderingen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tegen de achtergrond van het Nederlandse voorzitterschap van de raad van de EU, is Reinier Vriend voor OneWorld.nl op zoek naar de Europese waarden van alledag. In de serie #ThisIsMyEurope spreekt hij Europeanen van allerlei pluimage om te ontdekken wat Europa voor ons betekent. Deze week spreekt hij de Oostenrijkse hoofdredacteur en veganist Edda Pascher.

“Voor mij is Europa niet alleen een continent, het is ook een eenheid. Dat gaat verder dan alleen de Europese Unie. Ik ben Oostenrijks, maar ik ben thuis in Europa.” Ik spreek Edda Pascher (36), oprichter van online magazine The bird’s new nest. Twee jaar geleden begon ze de site om haar betrokkenheid bij het milieu en dierenrechten een bestemming te geven.

“Ik ben veganistisch, en het magazine ook. Het gaat over duurzaamheid; dat komt terug in heel veel onderwerpen. Ik probeer de wereld een beetje beter te maken en dit is m’n instrument.” De site is een enorm succes in de Duitssprekende wereld. “Het laat zien dat veel mensen deze onderwerpen belangrijk vinden.”

Ik wilde altijd al deel uitmaken van iets dat veranderingen teweeg kon brengen, iets dat meer is dan de som der delen

Europa heeft Edda al van een jonge leeftijd gefascineerd. “Oostenrijk kwam pas in 1999 bij de EU. Toen ik erover leerde op school sprak het heel erg tot mijn verbeelding. Ik wilde altijd al deel uitmaken van iets dat veranderingen teweeg kon brengen, iets dat meer is dan de som der delen. Dat was mijn verwachting van toetreden tot de EU en ik hoopte ooit voor ze te kunnen werken.”

Vluchtelingencrisis

Na haar studie werd Edda’s kinderdroom bij toeval werkelijkheid. “Ik solliciteerde voor een baan in Wenen die ging over het bestrijden van racisme en xenofobie. Pas toen ik werd aangenomen werd bekend dat het een baan bij de EU was.” Voor Edda voelt de huidige staat van Europa verre van ideaal. “In Oostenrijk zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen geven de EU de schuld van al het slechte nieuws. ‘Aangereden door een auto? Dat krijg je van Brussel!’ Ik denk toch dat de meerderheid gelooft in een verenigd Europa. Misschien zijn de grote verwachtingen niet waargemaakt. Je kan niet ontkennen dat sommige dingen niet volgens plan gaan. Denk aan de vluchtelingencrisis: niemand is er schuldig aan, maar er is geen oplossing voor en het is een complete chaos."

"Nog iets waar ik helemaal niet tevreden over ben is TTIP en de lobby in Brussel. Ik ben geen expert, maar ik heb me proberen te informeren en wat ik heb uitgezocht is alarmerend. De processen daar worden gedreven door de belangen van een kleine groep bedrijven, niet door bijvoorbeeld de belangen van de bevolking, of door wat we weten over klimaatverandering.”

Öxit

Edda verwacht geen ‘Öxit’. “De afgelopen decennia heb ik een realistischer beeld van Europa ontwikkeld. Misschien zijn de dromen niet uitgekomen, maar het is beter om ergens deel van te zijn en het van binnenuit aan te passen, dan weg te lopen. Stoppen met de EU is geen optie.” Sommige ontwikkelingen zijn reden voor optimisme. “Het anti-racismewerk dat ik heb gedaan en de recente EU-workshops waar ik aan heb meegedaan zijn waardevol en hebben laten zien dat dat de EU zich inzet voor belangrijke veranderingen. Het is alleen gewoon niet zichtbaar genoeg, de uitkomsten worden nauwelijks gecommuniceerd.”

Niemand stelde zich een gesplitst of arm continent voor

“Ik heb meegedaan met een workshop over de toekomst van Europa.” De groep was een afspiegeling van de Oostenrijkse samenleving. “We werden gevraagd onze toekomstvisie te schetsen van Europa over tien jaar. Het viel me op dat de mensen hun ideeën wilden delen. Niemand stelde zich een gesplitst of arm continent voor. Wat me het meest verraste waren het soort ideeën waar we het over eens waren. Zoals een basisinkomen, toewijding aan het milieu en dierenrechten. Dit soort workshops worden in alle lidstaten georganiseerd en zijn de basis voor beleid.”

Deze ontdekking heeft Edda hoop en motivatie gegeven. “Ik had het idee gekregen dat de EU niet geïnteresseerd was in de bevolking. Maar dat zijn ze wel, het is gewoon niet bekend. En de uitkomsten zijn revolutionair, wij kiezen waar Europa heengaat. Het is mijn hoop dat we uiteindelijk Europa zo krijgen dat wij beslissen over welke weg we nemen. Niet de economie, niet de regering, maar de mensen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons