Achtergrond

Daling extreme armoede hangt af van ongelijkheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wereldwijde armoede blijft dalen, ondanks de 'lethargische staat van de wereldeconomie'. Dat stelt een nieuwe studie van de Wereldbank. Toch waarschuwt het rapport 'Poverty and shared Prosperity 2016: Taking on Inequality': verminderen van extreme ongelijkheid is noodzakelijk om extreme armoede uit te bannen.

Minder dan 3 procent van de wereldburgers leeft in 2030 in extreme armoede (van minder dan $1.25 per dag). Dit is de eerste en ook een van de belangrijkste Werelddoelen (of Sustainable Development Goals) die in 2015 door de Verenigde Naties zijn opgesteld. 

Extreme armen profiteren niet van economische groei

Het goede nieuws is, dat armoede in de wereld in het algemeen afneemt. Ook neemt in het algemeen de ongelijkheid tussen de rijken en armen in de wereld af. Toch gebeurt het volgens het onderzoek van de Wereldbank niet snel genoeg om het doel van minder dan 3 procent extreme armoede voor 2030 te bereiken. Het zijn namelijk niet de extreme armen die profiteren van economische groei.

Dit geldt met name voor de landen in Sub-Sahara Afrika, waar het vooral de rijken zijn die profiteren van economische groei. Zelfs in de beste scenario blijft het aantal extreem armen met 15 procent ver boven de beoogde 3 procent grens. Mocht de ongelijkheid zelfs toenemen, dan zou ruim een derde van de bewoners van Sub-Sahara Afrika in 2030 nog steeds onder de armoedegrens leven.

 

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons