Achtergrond

Colombiaanse protheses en Ghanese landkaarten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens een behoorlijk druk schema reisden Merel en het LegBank team afgelopen maand in Colombia van stad naar dorp om hun protheseapparaat te demonstreren. Ze ging naar Bogotá en Medellín voor de productdemonstratie. “Ik was blij verrast dat alle aanwezige prothesemakers niet alleen geïnteresseerd waren, maar ook voor het product wilden betalen.” Daarnaast bezochten ze een afgelegen gebied vlakbij Panama om voor een patiënt ter plaatse een prothese te maken. “Er zitten daar veel landmijnslachtoffers. Mensen moeten gemiddeld tien uur met de bus reizen voordat ze bij een orthopedisch centrum zijn. In dit afgelegen gebied willen we de eerste van de drie orthopedische klinieken openen. Als deze er eenmaal staat, is het ook mogelijk om op thuisbezoek bij patiënten in buurtregio’s te gaan.

Merel Rumping is de oprichter van LegBank. Legbank bestaat uit sociale onderneming ProPortion (NL), Strathclyde University (UK) en ontwerpbureau Reggs (NL) en maakt goede en betaalbare protheses bereikbaar voor mensen in lagelonenlanden. De technologie is simpel en helpt bij het wereldwijde tekort aan prothesemakers. 

Design moet hoger

Merel koos drie regio’s in Colombia uit waar ze de klinieken wil opzetten. “Mijn collega Sue heeft veldwerk gedaan om meer inzicht in de regio’s te krijgen, maar het is soms zo’n puinzooi in de administratie. Hierdoor hebben we voor een van de drie regio’s onvoldoende bewijs dat er voldoende patiënten zijn om een heel orthopedisch centrum voor uit de grond te stampen. Daarom valt deze regio voorlopig af. Er is nu één gebied waar we sowieso willen gaan bouwen of huren. De eerste kliniek moet in mei 2017 zijn deuren openen.”

Voordat het zover is moeten ze in Nederland nog flink aan de bak. "Zo kwamen ze er in Colombia achter dat het design van het protheseapparaat hoger moet. De stompen van Colombianen bleken iets langer dan verwacht. “Misschien komt dat door de manier van amputeren, of oorzaak van de amputatie, zoals een landmijn of ongeluk.”

Eerst even rust na een belachelijk intense reis, maar het is gelukkig goed gegaan en er is niemand ziek geworden. Het is een warm land met andere omstandigheden. Ik ga binnenkort een weekje naar Italië om bij te komen.”

Thomas op de nieuwe motor voor het fieldteam.

‘Good luck with that’

Ook Thomas heeft niet achterover geleund, sinds onze vorige update. “Het was best wel zwoegen, maar sinds juni zien we groei”. Met Landmapp heeft Thomas inmiddels al meer dan 500 boeren in Ghana aan het mappen gekregen, oftewel hun grond in kaart gebracht. Landeigendom is in Ghana niet goed geregeld en regelmatig worden boeren zonder compensatie onteigend. Vaak komt dit omdat de boeren de juiste papieren niet hebben. “De data zijn verzameld en er is een aanbetaling gedaan voor het document, waarmee de boeren kunnen aantonen dat het land hun eigendom is. Het is spannend hoeveel boeren het restbedrag straks in één keer kunnen afbetalen. Het is door droogte nog steeds een moeilijke periode voor de cacaoboeren.”

 

Thomas Vaassen is de oprichter van Landmapp, een mobiel platform dat landgebruik van kleine boeren in ontwikkelingslanden documenteert. Zo kunnen ze hun landrechten beschermen en (digitaal) gebruik maken van financiële en agrarische diensten. 

Voor Thomas staat nu onder andere op de planning om nieuwe regio’s in Ghana te veroveren met zijn product. Maar voordat er gemappt kan worden, moet de chief, degene die het land beheert, akkoord gaan. Gelukkig ging het met de chief uit deze regio erg makkelijk. “Hij heeft in Engeland gestudeerd en heeft gewoon een MacBook. Hij begreep het belang van Landmapp en keek niet op van een blanke westerling. Maar er zijn ook stokoude chiefs, die geen telefoon hebben en niet snappen waar je het over hebt. Maar hoe kun je een land beheren als je niet weet welk stuk grond van wie is? Ze denken vaak ‘good luck with that’, want het is een heel complex proces. Het moet technisch kloppen en de apparatuur moet nauwkeurig zijn. Bovendien zijn de overheidsarchieven over landbezit vaak nog offline en ontoegankelijk, dus er is weinig informatie beschikbaar.

Om alles in goede banen te leiden, verhuisde Thomas vorige maand met zijn vrouw naar Ghana. Maar helemaal gewend is hij nog niet. “Het is zo heet en je moet veel geduld hebben. Soms valt de stroom uit of is het internet weg. Een banktransactie kan een halve dag duren. Maar Ghanezen zijn hele lieve mensen. Het is druk, want ik heb eigenlijk twee fulltimebanen: directeur en productontwikkelaar. Ik ben op, maar gelukkig nog niet overwerkt.”

Volgende maand is er nieuwe update van Thomas en Merel.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons