Duikers halen duizenden kilo’s oude visnetten uit de Noordzee. Dat voorkomt dat dolfijnen, schildpadden en zeevogels verstrikt raken. De netten worden verwerkt tot sokken, ondergoed, badmode en tapijten. Uit 15 duizend kilo oud visnet kunnen 150 duizend paar sokken worden gemaakt.

Deze zomer zijn na een oproep van Healthy Seas al vijftien ton verloren netten uit de Noordzee opgedoken. Deze netten zijn vaak vastgeraakt rond scheepswrakken. “Vissers proberen daar zo dicht mogelijk bij te komen, omdat het kraamkamers zijn van vis, kreeft en krab”, zegt Pascal van Erp van Healthy Seas in Scheveningen.

Zwerfvuil
Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO ligt er wereldwijd 640.000 ton aan visnetten in oceanen, een tiende van al het zwerfvuil. Die netten blijven honderden jaren in het ecoysteem. Talloze dolfijnen, tonijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken erin verstrikt en sterven. Maar eenmaal opgepikt door Healthy Seas komen ze terecht in onderbroeken en sokken.

Nylon
De partij uit de Noordzee wordt eind september aangeboden aan fabrieken die er nieuwe kunstvezels van maken. Een daarvan is sportsokkenfabrikant Starsock uit Oisterwijk. Dat bedrijf wil duurzamer produceren en verwerkt hergebruikt nylon. Uit 15 duizend kilo oud visnet kunnen 150 duizend paar sokken worden gemaakt.

Kostendekkend
Tapijtfabriek Interface in Scherpenzeel gebruikt al langer oude visnetten, geleverd door Filippijnse vissers, maar dat is nauwelijks kostendekkend. “We doen dit vooral voor het sociale en milieu-aspect”, zegt een woordvoerster. Het bedrijf gaat binnenkort ook in zee met vissers uit India en Vietnam. Healthy Seas heeft inmiddels contacten over het ophalen van kapotte netten uit de Adriatische en Middellandse Zee.

Beeld: Peter de Jaeger

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief