Achtergrond

Waar is die vrijwilliger nou echt nodig?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een kleine test: wie zijn de belangrijkste personen op deze afbeeldingen? [[{“fid”:”34486″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”vrijwilligers-buitenland”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”vrijwilligers-buitenland”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”vrijwilligers-buitenland”,”title”:”vrijwilligers-buitenland”,”style”:”height:267px; width:579px”,”class”:”file-default media-element”}}]]De vrijwilligers in het buitenland of de mensen die met dat vrijwilligerswerk geholpen worden? Een simpele zoekopdracht in Google levert rijen van dit soort foto’s op.

Vrijwilligersimago
Op de satirische website The Onion vertelt de 22-jarige Angela Fisher hoe vrijwilligerswerk in Malawi haar Facebook profielfoto voor altijd veranderde: “Zodra ik de stoffige, afgelegen dorp binnen liep en de lachende kinderen mij tegemoet kwamen, wist ik dat dit mijn Facebook profielfoto voor altijd zou veranderen.” Het lijkt erop dat vrijwilligerswerk niet alleen gaat om het helpen van een gemeenschap, maar ook om het helpen van jezelf.

Ik!
Vrijwilligerswerk in het buitenland kan een levensveranderende ervaring zijn. Het is goed voor je zelfvertrouwen, verbetert je communicatievaardigheden en creëert meer begrip en interesse voor mondiale problemen. Bovendien is het ervaren van het contrast tussen de overvloed waar wij in leven en de nood elders in de wereld leeft je meer bescheiden en bewuster. Maar draait vrijwilligerswerk niet vooral om het helpen van een gemeenschap? 

Nuttig werk
Onafhankelijk onderzoek naar de effecten van vrijwilligerswerk zijn schaars, maar in sommige gevallen zijn de vrijwilligers zelf niet overtuigd van het nut van hun werk. Bijvoorbeeld vrijwilligers die werken in gemeenschappen met veel werkloosheid: daar kan de komst van buitenlandse, ongetrainde werkkrachten juist averechts werken.

Bovendien duren sommige programma’s te kort. Zo hebben vrijwilligers soms maar drie maanden of twee weken om te wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe vaardigheden te leren. Wanneer deze vrijwilligers het werk onder knie hebben, is het tijd om te gaan. En dan begint dit proces met de aankomst van nieuwe vrijwilligers weer opnieuw. 

Bestemming bereikt
Als je nog niet ontmoedigd ben om vrijwilligerwerk te gaan doen, kies dan met zorg je bestemming. De gemiddelde vrijwilliger is blank, tussen de 16 en 26 jaar en hoogopgeleid. Als je in dit profiel past maak je deel uit van de bevoorrechte groep voor wie vrijwilligerswerk in het buitenland zeer toegankelijk is. Maar binnen deze groep kun je jezelf wel onderscheiden. Denk goed na over waar en waarom je vrijwilligerswerk gaat doen. Zo is India volgens een rapport van Go Overseas al jarenlang een topland om vrijwilligerswerk te doen. Maar de Indische economie is inmiddels een van de snelst groeiende economieën ter wereld. In hoeverre hebben ze onze hulp nog nodig? Wellicht kun je ergens anders meer betekenen.

OneWorld Vragenlijst voor Vrijwilligers
Ervaringsexpert Shannon O’Donnell adviseert vrijwilligers om voor vertrek vragen te stellen over hun vrijwilligerswerk. Download hier de OneWorld vragenlijst voor toekomstige vrijwilligers.

Keuzestress
In de OneWorld Data Atlas kun je zien hoe de wereld er voor staat. Handig voor als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Als je les wilt gaan geven (en je daar ook gekwalificieerd voor bent) kijk dan naar een land met een tekort aan docenten. 

De kaart toont het aantal basisschool leerlingen per docent. Klik in het land om de cijfers te zien.

 

Als je in een ziekenhuis wil gaan helpen, kijk bijvoorbeeld naar een land met tekort aan artsen.

De kaart toont het aantal artsen per 10,000 inwoners. Klik in het land om de cijfers te zien.

Wees kritisch
Een bestemmig kiezen is slechts het begin. Ervaren vrijwilliger Shannon O’Donnell adviseert om kritische vragen te stellen aan de organisatie die het vrijwilligerswerk regelt: de kosten, de bestemming, de reisdetails. Onderzoek goed waar je wat voor vrijwilligerswerk kan en wilt doen, welke kosten daar aan verbonden zijn, en in hoeverre je locals ook echt kunt helpen. Een slimme vrijwilliger  is een bewuste vrijwilliger, en gaat aan de slag voor zichzelf en een gemeenschap.

Bronnen:  “This is the Big Society without borders…” , Questions to ask volunteer organisations

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons