Achtergrond

Beste van het web: De millenniumdoelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.    

Wie meer wil weten over de millenniumdoelen hoeft zich niet te vervelen. Google voor de vorm ‘millennium development goals’ en je krijgt 8,4 miljoen zoekresultaten. OneWorld zocht de leukste en meest interessante websites, twitteraccounts en filmpjes voor je uit.

Miniboekje
Behoefte aan een spoedcursus millenniumdoelen? Lees dit online boekje van NCDO. De geschiedenis van de doelen, veranderingen in de wereld en dilemma’s van de nieuwe agenda zijn goed en gemakkelijk uitgelegd door onderzoeker Gabi Spitz.

The Guardian
De Britse krant The Guardian houdt al jaren een online dossier bij over de voortgang van de millenniumdoelen. Voor ons gemak hebben ze in oktober een vraag-en-antwoord artikel geschreven over de status en belangrijkste informatie over de nieuwe agenda van de internationale gemeenschap. Hier vind je ook de interessante Poverty Matters-blog, over ontwikkelingshulp en de oorzaken van armoede. Helemaal vers van de pers is tenslotte deze editorial en must read over het debat over de toekomst van de wereld. Volgens The Guardian is de discussie nog veel te technocratisch en lijkt de ontwikkelingssector niet in staat het verbeteren van de wereld écht op de agenda te zetten.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18300″,”attributes”:{“height”:206,”width”:421,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]
 

Volg de experts
Op Twitter zijn er natuurlijk eindeloos veel wereldverbeteraars, critici en beleidsmakers die je kan volgen. De voornaamste:

@WeCanEndPoverty: het officiële twitteraccount van de Verenigde Naties over de millenniumdoelen.
@JeffDSachs : dé VN-adviseur over de millenniumdoelen, oprichter van de millenniumdorpen én van stichting Millennium Promise.
@ONEcampaign : lobbyorganisatie en campagne tegen wereldwijde armoede.
@dambisamoyo : Zambiaanse schrijfster van Dead Aid: Why Aid is Not Working. Goed voor kritische geluiden in je twitterstream.
@EconMEastAfrica : The Economist houdt je op de hoogte over de economische ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Afrika.
@bill_easterly : Tegenpool van Jeffrey Sachs. Vindt dat de wereld verbeterd wordt door ‘zoekers’, niet door ‘mannen met grote plannen’ en blauwdrukken.

Je kunt de discussie ook volgen of meepraten: #na2015, #mdg, #poverty etc.

Docu’s kijken
De documentairereeks Why Poverty in december gemist? Of wil je nog even verder kijken en lezen? Documentaires, korte films, maar ook infographics en uitgebreide informatie over ontwikkelingshulp en de oorzaken van armoede zijn te vinden op de hippe website Why Poverty, een initiatief van onder andere de Bill and Melinda Gates Foundation. Tip: als je zin hebt in een feel good docu over ontwikkelingshulp, kijk dan Solar mama’s.
Iets minder vrolijk, maar zeer de moeite waard is De Belofte van Ton van der Lee. Over wat inwoners van een dorpje in Ghana in de praktijk merken van de millenniumdoelen. Alvast een heads up: niet veel. Een absolute must see voor elke wereldverbeteraar is tenslotte Home, een prachtig maar ook indrukwekkend beeld van de toestand van de wereld, gratis te kijken op Youtube.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18298″,”attributes”:{“height”:307,”width”:468,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Voor de wetenschapsfans
Onderzoek doen naar de effectiviteit van de millenniumdoelen blijkt niet gemakkelijk. Zo publiceerde The Lancet een onderzoek naar de resultaten van de millennium villages, dorpen waarbij de millenniumdoelen voor gezondheid, onderwijs, landbouw en andere ontwikkelingsbehoeften gelijktijdig werden aangepakt. De resultaten van het onderzoek werden, gezien de positieve resultaten, met veel gejuich door beleidsmakers ontvangen. Helaas voor Jeffrey Sachs, bedenker van het project, kwam er al snel kritiek op het onderzoek en kwamen de ‘echte’ resultaten naar buiten. Conclusie: het effect van het millennium villages project was minimaal.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons