Achtergrond

‘Armoede Afrika neemt wél af’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In 1985 zong de band Latin Quarter al: I’m hearing only bad news on Radio Africa. Tegenwoordig wordt het continent nog steeds geassocieerd met armoede, aids en burgeroorlog. ‘Onterecht’, schrijven de Amerikaanse economen Maxim Pinkovskiy (Massachusetts Institute of Technology) en Xavier Sala-i-Martin (Columbia University) in een artikel voor het Amerikaanse National Bureau of Economic Research. Het millenniumdoel om in 2015 het aantal mensen dat van minder dan 1 dollar per dag rond moet komen, te halveren, gaat zeker worden gehaald, jubelen zij.

 

Dat Afrika sinds 1995 aan een groeispurt bezig is, is redelijk bekend. De economen van de Verenigde Naties en de Wereldbank denken alleen dat de toegenomen economische groei niet heeft bijgedragen aan het verminderen van de armoede. De inkomensongelijkheid zou juist vergroot zijn omdat de inkomsten uit olie en andere mineralen alleen bij een kleine bevoorrechte groep terecht zouden komen. Pinkovskiy en Sala-i-Martin betwijfelen dit.

  

Soweto winkelcentrum
Het Maponya Mall in Soweto, Zuid-Afrika
Foto’s: CC BOOKPHOTO SA 

 

Niet alleen groeitijgersVolgens de twee economen is de inkomensongelijkheid sinds 1995 juist afgenomen. Een trend die voor het hele continent geldt, dus niet alleen voor een paar groeitijgers. Dus niet alleen voor landen met olie of andere grondstoffen; ook niet alleen voor landen die dankzij hun kust makkelijker handel kunnen drijven en ook niet alleen voor landen met een gunstig landbouwklimaat of een minder vervelende geschiedenis.

 

 

 

 

De economen baseren deze ronkende statements onder meer op het Bruto Nationaal Product, koopkrachtcijfers, consumptiecijfers en gegevens uit de dataset van WIDER, het onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties. Ze maakten berekeningen met de Gini-coëfficiënt, een methode om de mate van ongelijkheid van ontwikkelingen en verschijnselen te berekenen. Dit Gini-coëfficiënt is in heel Afrika aan het dalen, concluderen zij.

 

In 2006 was de armoede in Afrika 30 procent gedaald ten opzichte van 1995 en als dit tempo doorzet dan kan millenniumdoel 1 (uitbannen van extreme armoede) in 2017 worden gehaald. Als het door oorlog geteisterde DRC Congo niet in de statistieken mee zou tellen dan zou Afrika de millenniumdoelen volgens de rekenmethode van Pinkovskiy en Sala-I-Martin zelfs in 2013 moeten halen.

 

Lees ook de reactie van ontwikkelingseconomen Jan Willem Gunning en Micchael Grimm op het artikel van Pinkovskiy en Sala-I-Martin.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons