Federaal rechter Carl Barbier in New Orleans windt er geen doekjes om in zijn 153 pagina's tellende vonnis. BP is de hoofdschuldige voor de ramp, stelt hij. BP heeft zich schuldig gemaakt aan door winstbejag ingegeven beslissingen, en "de verschillende gevallen van nalatigheid getuigen van een extreme afwijking van de standaarden en van een moedwillig negeren van de risico's", schrijft hij.

Monsterboete
De woordkeuze in het vonnis is cruciaal, omdat bij "grove nalatigheid" de maximumboetes verviervoudigen. De rechtbank moet zich nog bezinnen over de strafmaat, maar de Amerikaanse krant Wall Street Journal berekende al dat BP tot 18 miljard dollar veroordeeld kan worden.

BP liet al weten het niet eens te zijn met het vonnis en in beroep te gaan. "BP is van mening dat het oordeel "grove nalatigheid" en "moedwillig misdragen" over de activiteiten bij de Macondobron niet door bewijzen gestaafd is", stelt het oliebedrijf in een verklaring.

Blijvende gevolgen
Na de ontploffing op het olieplatform Deepwater Horizon in 2010, die aan elf mensen het leven kostte, stroomden maandenlang miljoenen vaten ruwe olie in zee. De gevolgen voor het milieu en de economie zijn niet te overzien.

Niet alleen de olie op zich heeft een zware impact op het milieu. Ook de chemicaliën die massaal werden gebruikt om de olie te verdunnen, eisen een bijzonder zware tol en blijven nog steeds het water vervuilen.

Ook de kustbewoners en de lokale economie werden zwaar getroffen.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief