Achtergrond: Oost-Timor

17-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Oost-Timor is 400 jaar bezet geweest. Tot 1975 door de Portugezen en sinds 1975 door Indonesië. Onder de Indonesische militairen is 20 procent van de bevolking omgekomen door honger of executie, of verdween.

Op 30 augustus 1999 stemden de Oosttimorezen in grote meerderheid voor onafhankelijkheid. Daarvoor en daarna hebben Indonesische militairen en hun militia het land voor een groot deel verwoest. Gebouwen werden in brand gestoken, water en elektriciteit afgesloten en er kwamen honderden mensen, waaronder buitenlandse journalisten, om het leven.

Sinds 1999 zien VN-blauwhelmen toe op de rust in het land. Leiders van Oost-Timor en de VN hebben samengewerkt de democratie te vestigen.

In augustus 2002 hield het half-eiland zijn eerste democratische verkiezingen. 31 Procent van de gekozen parlementariërs is vrouw.

Op 20 mei wordt Oost-Timor, in bijzin van secretaris-generaal Kofi Annan, formeel onafhankelijk. In april 2002 werd de onafhankelijkheidsstrijder Xanana Gusmao tot nieuwe president gekozen. De komende jaren zal een klein aantal waarnemers en militairen van de VN op Oost-Timor verblijven.

Meer over Oost-Timor
East Timor Action Network
East Timor Action Network

Reacties