Achtergrond: Hazaren in Afghanistan

15-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: Ayatollah Musa

Vorige week nog meldde Amnesty International dat vele duizenden Hazaren vluchtelingen probeerden de grens met Pakistan te bereiken.

Amnesty deed onderzoek onder de vluchtelingen die recent in Pakistan arriveerden en noemt de opvang 'een schandaal'. Van de naar schatting ruim honderdduizend vluchtelingen die Pakistan hebben bereikt sinds de campagne op 7 oktober begon, is de meerderheid opgevangen door familieleden die al in Pakistan zijn.

De Hazaren werden door de soennitische Taliban altijd met de nek aangekeken. Volgens een vluchteling die de Pakistaanse stad Quetta bereikte zijn Hazaren doodgeschoten. 'Ik zag vijftig mensen die voor mijn ogen werden gedood. Vrouwen, kinderen en mannen.'

Achtergrond Afghanistan
De tribale bezetting van Afghanistan omvat vier grote volkeren. De Oezbeki (uit Oezbekistan), de Tadjziken (uit Tadjikizstan), de Pashtoen/Pathanen (de Taliban) en de Hazaren.

Het Hazaren volk komt oorspronkelijk uit de regio van Bamian, in centraal-Afghanistan. Deze regio staat vooral bekend als de plek waar de Boeddha-beelden stonden.

Vorst Abdur Rahman, een Pashtoen, vermoordde aan het einde van de 19e eeuw grote aantallen Hazaren. Het Taliban regime zet het moorden voort. De vernietiging van de Boeddha beelden wordt gezien als de 'ultieme nekslag' op het Hazaren volk.

De Hazaren behoren met de Oezbeken en de Tadjziken tot de oppositie tegen de Taliban, de Noordelijke Alliantie. De leider van de Hazaren heet Khalili. Mullah Omar, de leider van de Taliban, heeft tegen de PTV (Pakistani Television) verklaard dat de ultieme doelstelling van Taliban een totale uitroeiiing is van het Hazaren volk.

De Taliban en Osama Bin Laden hangen de ultra-orthodoxe Wahabitische stroming van de Islam aan. De Hazaren zijn overwegend (98 procent) shi'itisch. Terwijl de Taliban steun genoot (en waarschijnlijk nog steeds geniet) van de ISI, de militaire inlichtingen dienst van Pakistan, en van Saudi-Arabië, staan de Hazaren alleen in hun strijd.

De Hazaren vormen met 50.000 manschappen de grootste bondgenoot van de Verenigde Staten. De Oezbeken en de Tadjziken brengen samen 60.000 mankrachten op de been.

In 1999 werd het inwoneraantal van Afghanistan geschat op 24 miljoen. Door de diverse oorlogen is het echter onmogelijk een juist aantal te noemen. Er leven in ieder geval rond de acht miljoen Afghaanse vluchtelingen in de omringende landen Iran, Pakistan, Turkije.

Religie is de islam. 99 procent is moslims. De officiele talen zijn Farsi en Pashtoe. Afghanistan is een van de armste landen ter wereld. De economie en infrastructuur is door decennia lange oorlogen vernietigd. De munteenheid is Afghani.

Amnesty : 'Afghanistan: Who will assume the responsibility?'
Video te zien bij DeNieuwe Omroep

Reacties