Achtergrond

Verslag – Iedere dag vluchten er mensen uit Zuid-Sudan naar oeganda. Soms honderden, soms duizenden. Atjoni is één van hen.
Actueel – Melkveehouders en biologische boeren zijn niet blij met de nieuwe wet die ze boven het hoofd hangt. Vanaf volgend jaar moeten ze minder koeien houden.
De invloed van buitenlandse bedrijven op ons belastingklimaat
Transparatie
Opinie – Bepalen wij zelf ons belastingbeleid? Of laten we ons door mulitinationals onder druk zetten? En hoe transparant is dat? Anne Scheltema reflecteert.
Blog – Verkopers van kostbare kunst, snelle auto’s en exorbitante villa’s mogen zich weleens afvragen waar het geld van hun klanten eigenlijk vandaan komt.
Blog – Gewone Mozambikanen worden de dupe van wat ook wel ‘een van de grootste oplichtingen in de geschiedenis van Afrika’ wordt genoemd.
Starbucks ontvangt veel kritiek vanwege hun legale belastingontwiking
Data – Het ljkt ingewikkeld, maar de gevolgen van belastingontwijking zijn eenvoudig samen te vatten. Dit is waar het op neer komt.
Transparantie
Blog – 'Het probleem bij de indirecte lobby is het gebrek aan transparantie. Dit is niet eens altijd een bewuste keuze, maar behelst wel een risico voor oneigenlijk gebruik'.
Interview – Teaching statistics in a spectacular and humorous way. It seems impossible, though Swedish professor Hans Rosling (67) proofs it isn’t.
Data – Langdurige en extreme droogteperiodes veroorzaken in landen ten zuiden van de Sahara water- en voedseltekorten. OneWorld neemt de cijfers onder de loep.
volkswagen schandaal dieselgate
Achtergrond – Europese leningen aan Volkswagen om schonere auto's te bouwen zouden zijn gelinkt aan het emissieschandaal.
Anne Scheltema Beduin over de Panama Papers
Transparantie
Blog – Gaan de Panama Papers nu echt iets veranderen?
hoe meet je duurzame vooruitgang
Duurzaamheid meten
Interview – Hoe zorg je dat duurzaamheid geen holle term wordt maar een concreet doel voor de toekomst? Daarover spraken we met Timothy Nixon van Thomson Reuters
Beeld: Flickr (cc) Josh Zakary
CIJFERS IN CONTEXT
Data – Cijfers over incidenten op de AZC's van de afgelopen week slaan helaas nergens op.
internetvrijheid
INTERNET
Data – Meer dan de helft van de huidige internetgebruikers woont in een land waar online kritiek op de regering gecensureerd en bestraft worden.
Spectre James Bond
Net als in de film
Actueel – De nieuwste Bond-film Spectre is een actuele actiefilm, al zijn vrouwvriendelijkheid en diversiteit ver te zoeken. Bond langs de OneWorld-meetlat.
Meten is weten - soms. Foto: Janneke Staaks
Vooruitgang meten
Achtergrond – Hoe komt het dat we nog niet exact kunnen meten hoe de wereld ervoor staat op terreinen als armoede, onderwijs en gezondheidszorg?
OpenStreet Map aardbeving Nepal
Meten
Data – Hoe meet je vooruitgang of groei? Harde cijfers blijken soms boterzacht, ook bij het meten van de millennium- of werelddoelen.
Manifest voor Kritisch Denken
Inspiratie
Data – Tijdens TEDxYouth Delft stond de toekomst centraal. Volgens OneWorld datajournalist Winny de Jong is de toekomst van hen die kritisch durven denken.
VIDEO – Een ramp voor onze privacy of een zegen voor onze kennis? Real time data zijn ook voor ontwikkelingsamenwerking te gebruiken. Maar hoe?
Innovatie
Reportage – Mobiele technologie,en programmeren zijn nieuwe buzzwoorden in de ontwikkelingswereld. Kenia loopt voorop wat betreft innovatie en tech in Afrika.
Innovatie
Tech labs – 'De knappe koppen in Afrika zijn talloos, maar we moeten niet vergeten ook aardappelen te verbouwen’, zegt Tayo Akinyemi, directeur van AfriLabs.
Quantified Self
data – Het begin van haar quantified leven: OneWorld-redacteur Winny houdt bij hoeveel stappen ze zet, hoeveel uur ze slaapt en wat ze eet.
Afbeelding Foodzy App
DATA – Meet jezelf en verbeter de wereld: hoe je jouw eigen data kunt verzamelen om jezelf en anderen vooruit te helpen.
Abonneren op