‘ABN Amro eigenaar van fabrikant clusterbommen’

13-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens een onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel is ABN Amro sinds vorig jaar voor bijna 50 procent groot-aandeelhouder van de Britse fabrikant van clusterbommen Insys Group. Dit bedrijf is ook betrokken bij de productie van anti-tankwapens, artilleriesystemen en pantservoertuigen.

Howel Insys al jaren geen clusterbommen meer produceert, heeft het bedrijf deze wapens via een contract met de Britse luchtmacht wel in voorraad en test ze.

Dat testen houdt onder andere in dat de bommen van nieuwe elektronica wordt voorzien, waardoor de wapens beter gestuurd kunnen worden.

Niet-ontplofte splinters

Internationale humanitaire en vredesorganisaties pleiten al jaren voor een moratorium op het gebruik van clusterbommen. Zo kunnen clusterbommen van het type BL755, die bestaat uit 147 kleinere bommen (‘submunitie’), mens en materieel uitschakelen over een terrein ter grootte van enkele voetbalvelden.

Een groot deel van de kleinere bommen bevatten ieder weer tweeduizend splinters, die niet altijd ontploffen. Als zodanig vormen zij nog jaren na een conflict een gevaar voor spelende kinderen of ploegende boeren.

Volgens schattingen van de Navo is 8 tot 12 procent van de submunities van de Britse clusterbommen die zijn gebruikt tijdens de Navo-bombardementen in Kosovo, niet ontploft.

’Fact of life’

De bank ziet geen ethische bezwaren tegen zijn aandeel in de Insys Group. ‘Onze klanten in de defensie-industrie voldoen aan internationale standaarden en hebben een goede reputatie,’ zegt ABN Amro-woordvoerder Jochem van de Laarschot. ‘Democratisch gekozen regeringen kiezen voor een krijgsmacht en die hebben middelen nodig. Dat is een fact of life.’

ABN Amro beweert dat Insys clusterbommen test die niet controversieel zijn en volgens internationale verdragen evenmin zijn verboden.

‘Nee, bommen zijn niet leuk,’ zegt Van de Laarschot, ‘maar Insys test ze op betrouwbaarheid, zodat de onbedoelde neveneffecten zo veel mogelijk worden verkleind.’ De woordvoerder zegt echter wel dat de bank niet kan beoordelen of de clusterbommen op lange termijn geen onbedoelde neveneffecten zullen hebben.

Kamervragen

In zijn ‘Business Principles’ zegt ABN Amro een maatschappelijke verantwoorde taak te hebben en dat ‘respect voor mensenrechten en milieu een integraal onderdeel zijn van haar verantwoorde sociale gedrag’.

PvdA-er Bert Koenders heeft aan staatssecretaris van Economische Zaken, Gerrit Ybema, kamervragen gesteld in hoeverre de aankoop van een fabrikant van clusterbommen zich verhoudt tot ABN Amro’s principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De Campagne tegen Wapenhandel heeft beleggers, bankrekeninghouders en andere relaties van ABN Amro opgeroepen de bank te vragen het belang in Insys af te stoten.

Laat hier jouw mening horen!

Campagne tegen Wapenhandel
Website van ABN Amro
Website van ABN Amro

Reacties