<i>Aanval op VS</i>:Taliban: heilige oorlog tegen Verenigde Staten

18-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De grote vergadering van de hoogste geestelijk leiders van Afghanistan is een dag uitgesteld. De reden daarvoor is dat de afgevaardigden uit een aantal provincies nog niet in de hoofdstad zijn gearriveerd. Dit zei de Taliban-minister van Onderwijs, mullah Amir Khan Muttaki, die verantwoordelijk is voor de bijeenkomst van de oelema's (geleerden).

In totaal komen voor de bijeenkomst bijna duizend geestelijk leiders uit de 32 provincies naar Kabul. De vergadering zal volgens de hoogste geestelijk leider van de Taliban, mullah Mohammad Omar, een bindende uitspraak doen over strategie die gevolgd moet worden in de crisis die is ontstaan door de aanslagen op de Verenigde Staten. Deze werd echter op het laatste moment met een dag uitgesteld. Volgens bronnen in de Afghaanse hoofdstad kan de bijeenkomst wel enkele dagen duren.

De machthebbers in Afghanistan lijken niet van zins ook maar een duimbreed toe te geven aan de Amerikaanse druk om bin Laden uit te leveren. De Taliban zouden zelfs een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten hebben uitgeroepen.

'Ik wil mijn volk laten weten dat onze jihad tegen de Amerikanen formeel wordt hervat', zei plaatsvervangend voorzitter mullah Mohammad Hasan Akhond van de Taliban-ministerraad in een toespraak die maandagavond laat is uitgezonden op de staatsradio en die door de BBC werd opgevangen.

Volgens Akhond is het 'onvoorstelbaar' dat de terreuraanslagen tegen het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington zijn gepleegd door de Taliban of door Osama bin Laden.

'Maar de VS en alle imperialisten in de wereld, joden, christenen en hun aanhang zijn van plan met dit voorwendsel de islamitische orde te vernietigen waarvoor jullie bloed gevloeid heeft.'

Later werd de oorlogsverklaring echter schijnbaar ingetrokken. Mullah Hasan verklaarde dat er alleen sprake zou zijn van jihad als Afghanistan zou worden aangevallen, zo meldde het Afghaanse persbureau AIP. Er wordt dan een heilige oorlog gevoerd zoals tegen de Sovjet-Unie na hun inval in 1979, zei de Taliban-functionaris.

Taliban-afgevaardigden spraken in Kandahar urenlang met een Pakistaanse delegatie. Het regime in Afghanistan eiste 'harde bewijzen' voor de betrokkenheid van Bin Laden bij de aanslagen van vorige week in New York en Washington. Ook zou Kabul hebben geëist dat de Organisatie van de Islamtische Conferentie formeel om de uitlevering moet vragen en dat een rechtbank die hem zou moeten berechten ten minste een islamitische magistraat moet tellen.

Dergelijke eisen worden vermoedelijk bij voorbaat door Washington van de hand gewezen en moeten volgens waarnemers meer gezien worden als vertragingstactieken. 'De Taliban hebben natuurlijk gereageerd zoals ze altijd doen. Osama bin Laden en zijn kompanen zijn gasten van het land. 'Het is tijd voor de gasten om afscheid te nemen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Powell.

Bush verklaarde dat Osama bin Laden 'dood of levend' voor het gerecht zal worden gesleept en kreeg bijval van Powell. 'Het is niet genoeg om een individu te pakken, maar we zullen wel met dat ene individu beginnen.'

'Wij zijn Osama's'
De Verenigde Staten gaan ondertussen gewoon door met het bouwen aan de internationale coalitie tegen het terrorisme.

Later deze week worden tal van hoogwaardigheidsbekleders in de Amerikaanse hoofdstad verwacht voor besprekingen met president Bush en minister van Buitenlandse Zaken Powell.

Dinsdag bezoekt de Franse president Chirac zijn Amerikaanse ambtsgenoot gevolgd door Megawati Soekarnoputri van Indonesië op woensdag en Tony Blair van Groot-Brittannië op donderdag.

De Britse premier komt praten over gemeenschappelijke acties en zal zich ongetwijfeld gesterkt zien in de steun van de Britse bevolking. Uit een enquête van blijkt dat tweederde van de bevolking voor vergelding is.

De internationale coalitie tegen het terrorisme kreeg maandag nog een steuntje in de rug van Saudi-Arabië. Koning Fahd zei schouder aan schouder te zullen staan met de VS 'in de strijd tegen alle vormen van terrorisme, waar dan ook ter wereld'.

Ook andere Golfstaten steunen Washington. Tegen dat licht moet ook het uitsluiten van Israël van deelname aan militaire vergeldingsacties worden gezien. Veel Arabische landen zien het optreden van Israël tegen de Palestijnen als terrorisme.

In de Pakistaanse havenstad Karachi gingen ruim 5000 studenten dinsdag de straat op om te protesteren tegen mogelijke Amerikaanse aanvallen op Afghanistan.

Het gaat om de grootste anti-Amerikaanse betoging in Pakistan sinds president Musharraf zijn 'volledige steun' uitsprak voor de Amerikaanse antiterroristische oorlog.

De studenten krijgen les in de Binroi-moskee, de grootste koranschool van Pakistan.

Zij trokken met stokken door Karachi, de economische hoofdstad in het zuiden van het Aziatische land. De betogers riepen leuzen als 'Weg met de Verenigde Staten', 'Afghanistan en Pakistan, graven van Amerika' en 'Wij zijn Osama's, wij zijn Taliban'.

Kritisch Amerikaans nieuws van The Nation

Reacties