<i>Aanval op VS</i>:Anti-globalisten richten hun energie op vrede

25-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Zondag staat op de Dam in Amsterdam een demonstratie gepland 'Tegen de Nieuwe Oorlog'. In een manifest roepen de organisaties de Verenigde Staten en zijn bondgenoten op rechtvaardigheid te laten prevelaren boven wraak, de voedingsbodem van het terrorisme weg te nemen en geen nieuw vijandsbeeld te creëren.

Het initiatief van de demonstratie ligt in handen van actiegroep XminY en de vredesorganisaties Amok (anti-militaristisch onderzoekscollectief), Kerk en Vrede en Euro’s voor Vrede. Inmiddels hebben zich zo’n 70 à 80 organisaties bij de oproep aangesloten.

Ook in Washington gooien anti-globalisten het roer om. Aanvankelijk zouden ze dit weekeinde massaal demonstreren tijdens de bijeenkomst van Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds (IMF). De demonstranten waren al een maand lang aan de voorbereidingen bezig. De politie schatte dat het aantal deelnemers zou oplopen tot 100.000.

Maar nu de vergadering is afgelast vanwege de aanslagen in New York en Washington, hebben de actievoerders besloten hun pijlen te richten op de door hen gevreesde nieuwe geweldsspiraal.

'We richten ons met onze demonstraties op het onmiddellijke gevaar van racisme en de serieuze dreiging van een nieuwe oorlog,' zegt Richard Becker, coördinator van International Action Center. 'Het is ontzettend belangrijk dat degenen die tegen de nieuwe militarisering zijn, hun stem laten horen.'

Overigens sluiten niet alle anti-Wereldbankactivisten zich hier bij aan. Mobilization for Global Justice, een van de grootste coalities tegen de Wereldbank en IMF, hebben hun straatprotesten afgelast ‘uit respect voor de slachtoffers’ van de terroristische aanslagen.

De stemmen tegen het ‘naïviteit’ van de vredesbeweging laten zich ook steeds krachtiger horen. In Nederland hebben de VVD en dagblad Telegraaf al laten weten dat de activisten en bezorgde burgers aan ‘stemmingmakerij’ doen en ‘anti-Amerikaans’ zijn.

In de Verenigde Staten is het niet anders. Terry Karl, hoogleraar politieke wetenschap aan de Stanford University, vreest dat de anti-globaliseringsbeweging zich de komende tijd koest zullen moeten houden gezien het politieke klimaat. 'Leden van het Congres en commentatoren in de media hebben al gezegd dat de motieven van de plegers van deze terroristische aanslagen overeenkomen met die van velen uit de anti-globaliseringsbeweging, die nu eenmaal deels tegen Amerikaans beleid is gericht.'

Website tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Reacties