<i>Aanval op VS</i>: VS hebben VN-conventies over terrorisme niet geratificeerd

12-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De voorbije vier jaar zijn binnen de VN twee nieuwe conventies over terrorisme opgesteld: de Internationale Conventie voor de Beteugeling van de Financiering van Terrorisme (1999) en de Conventie voor de Beteugeling van Terroristische Bomaanslagen (1997).

Amerikaanse congresleden van de rechtervleugel hebben de opeenvolgende Amerikaanse regeringen onder druk gezet om die niet te ratificeren. Zij oordelen dat de VS zich niet moeten inlaten met internationale overeenkomsten omdat die indruisen tegen de binnenlandse wetgeving of het Amerikaanse nationale belang.

‘De VS willen wel tekenen, maar niet ratificeren,’ aldus een anonieme VN- functionaris. ‘Als een land weigert een conventie te ratificeren, heeft die tekst in dat land geen enkel wettelijk gevolg.’ Daardoor laat de VS niet alleen de conventies tegen terrorisme links liggen, maar ook andere verdragen over bijvoorbeeld de landmijnen of de oprichting van een internationaal gerechtshof.

De VS verwerpen ook het voorstel van Derde-Wereldlanden voor een internationale conferentie over het terrorisme. Officieel betwijfelen ze het nut van zo'n conferentie, maar in de praktijk zouden er wel eens onderwerpen op de agenda kunnen staan die voor de VS te gevoelig liggen.

Bijvoorbeeld: welk onderscheid er is tussen een terrorist en een vrijheidsstrijder? Of: kan een militaire aanval van een staat worden beschouwd als een terroristische daad als er burgers omkomen? In welke mate vormden de aanvallen van de NAVO op voormalig Joegoslavië terroristische aanslagen en een inbreuk op de nationale soevereiniteit van een VN-lidstaat? Of zijn de moorden op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook daden van staatsterrorisme?

In een recente toespraak heeft algemeen secretaris van de VN Kofi Annan meegedeeld dat hij alvast uitkijkt naar twee nieuwe conventies die momenteel op tafel liggen: een internationale conventie over nucleair terrorisme en een algemene conventie over het internationale terrorisme. Beide staan op de agenda van de volgende Algemene Vergadering van de VN half december.

Verenigde Naties

Reacties