<i>Aanval op VS</i>: Presidenten Midden-Amerika zeggen steun toe aan Washington

24-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De presidenten boden de Verenigde Staten aan reddingsteams te sturen om het puin van de WTC-torens te helpen doorzoeken. President Francisco Flores van El Salvador kondigde zelfs aan dat hij desgewenst troepen zou sturen om de VS bij te staan bij hun vergeldingsmaatregelen.

De zes landen werden het eens de veiligheidsmaatregelen aan hun grenzen, in de havens en op de vliegvelden te versterken.

Ook deden de presidenten een oproep aan alle groepen in eigen land om de banden die ze eventueel hebben ‘met terroristische structuren’ onmiddellijk te verbreken. Dit is een nauwelijks verholen aanval op twee linkse partijen die uit voormalige guerrillabewegingen van de jaren 70 en 80 zijn ontstaan: het Salvadoraanse FMLN en het Nicaraguaanse FSLN. Deze partijen voelen zich door de opmerkingen bijzonder op hun tenen getrapt.

Elders vielen de woorden waarmee de Midden-Amerikaanse staatsleiders een goede beurt probeerden te maken bij hun machtige bondgenoot, evenmin in goede aarde.

Progressieve organisaties vinden dat hun presidenten met twee maten meten. ‘Het is beklagenswaardig én gevaarlijk dat de Midden-Amerikaanse presidenten zich zo laten meeslepen door Washington,’ oordeelt Celia Medrano, de coördinator van de Commissie voor de Bescherming van de Mensenrechten in Centraal-Amerika (Codehuca).

Volgens Medrano hebben enkele van de staatsleiders in het verleden helemaal niets gedaan in de strijd tegen het terrorisme. De Salvadoraanse president Francisco Flores bijvoorbeeld verleende jarenlang onderdak aan de Cubaanse banneling Luis Posada Carriles, nu in hechtenis in Panama waar hij vorig jaar trachtte een aanslag te plegen op Fidel Castro.

‘We moeten het terrorisme overal ter wereld veroordelen - het kan toch niet dat aanslagen wél ondersteuning verdienen omdat ze tegen een land als Cuba zijn gericht,’ vindt Medrano.

Maar ondanks de politieke en diplomatieke belangen die meespeelden op de top in Honduras, was de Midden-Amerikaanse aandacht voor de aanslagen in New York en Washington niet onterecht. Volgens hulporganisaties bevinden er zich minstens 144 Midden-Amerikanen onder het puin van de WTC-torens. De regering van El Salvador zegt dat er sinds 11 september niets meer is vernomen van ongeveer 90 landgenoten die in New York leefden.

Reacties