<i>Aanval op VS</i>: Latijns Amerika voelt zich onveilig door nauwe band met VS

13-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Hugo Moreno, de voorzitter van het Internationaal Comité in het Ecuadoraanse parlement, wijst op de kwetsbaarheid van de haven en de luchtmachtbasis van Manta.

Die installaties aan de Ecuadoraanse kust worden door het Amerikaanse leger gebruikt als een belangrijk steunpunt voor de bestrijding van de drugshandel in het zuiden van Colombia.

'Het is tijd om de huurovereenkomst te heroverwegen,' verklaarde Moreno in een interview met de radiozender la Luna in Quito. 'We moeten aan onze eigen veiligheid denken.'

Miguel Lluco, leider van de machtige inheemse beweging in Ecuador, wil dat de overeenkomst met de Amerikanen over het gebruik van de basis van Manta gewoon wordt opgezegd.

De acties die de VS vanaf de luchthaven van Manta uitvoeren, 'betrekken Ecuador bij het conflict in Colombia en misschien zelfs in een nog veel grotere confrontatie. Dat maakt van Ecuador een mogelijk doelwit voor aanslagen,' vindt Lluco.

In Panama stelde parlementsvoorzitter Rubén Arosemena dat de regering van president Mireya Moscoso er verstandig aan zou doen het hele Panamese grondgebied tot neutraal gebied uit te roepen.

'Het Panamakanaal en zijn oevers zijn al officieel neutraal gebied, maar we moeten die maatregel over heel het land uitbreiden om de kans kleiner te maken dat we het doelwit worden van een terroristische of militaire aanval.'

'Zelfs de enige supermacht blijkt niet opgewassen (tegen een terroristisch offensief), we moeten dus niet denken dat Panama het gevaar zomaar kan afwenden,' argumenteerde Arosemena.

President Moscoso heeft de bewaking van het Panama-kanaal versterkt, maar ontkent geruchten dat de VS de toestemming zouden hebben gevraagd troepen te kunnen sturen naar de strategische waterweg.

Angst
Andere Latijns-Amerikaanse landen zijn dan weer juist bang dat de Verenigde Staten hen laten vallen.

In Colombia gaan analisten ervan uit dat de strijd tegen het terrorisme nu de komende jaren de absolute prioriteit zal krijgen in de VS, en dat de oorlog tegen de drugshandel in Latijns-Amerika het met minder aandacht en middelen zal moeten stellen.

Luis Valencia, een defensie-expert van de Nationale Universiteit, gelooft niet dat de aanzienlijke politieke of financiële steun die de VS hebben toegezegd aan het Colombiaanse drugsbestrijdingsinitiatief Plan Colombia zal worden teruggeschroefd, maar denkt dat dit wel het geval kan zijn voor het Andijnse Initiatief.

In het kader van dat programma wilde de Amerikaanse regering 880 miljoen dollar ter beschikking stellen van de buurlanden van Colombia om hun te helpen de grensoverschrijdende effecten van het drugsprobleem en de burgeroorlog in Colombia binnen de perken te houden.

Die plannen worden momenteel behandeld door het Amerikaanse parlement.

Reacties