<i>Aanval op VS</i>: Landen vrezen inzakken toerisme

02-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In Brazilië lijkt er juist geen vuiltje aan de lucht: er zouden 20 tot 30 procent meer binnenlandse reizen worden geboekt.

De WTO (niet te verwarren met de World Trade Organisation, red.)stelt dat het nog altijd heel moeilijk is om de gevolgen van de aanslagen in de VS goed in te schatten.

'De resultaten voor 2001 zullen ongetwijfeld beïnvloed worden, al is het hoogseizoen voor het noordelijk halfrond al voorbij,' schrijven medewerkers van de organisatie in een eerste rapport dat de effecten van 11 september op het internationaal toerisme probeert in te schatten.

'Eén van de mogelijk scenario's is dat het zwaartepunt verschuift naar regionaal en binnenlands toerisme. Misschien treden er ook veranderingen op in de bedragen die toeristen uitgeven en de duur van hun verblijf.'

Naast de vliegangst die sommige toeristen parten speelt, is het ook mogelijk dat de wereldwijde groeivertraging en de crisis in de luchtvaartsector de toeristische sector in moeilijkheden brengen.

Landen zien bui al hangen
In de Cariben en Centraal-Amerika begint het hoogseizoen pas in november, maar sommige ondernemers zien de bui al hangen.

In Costa Rica, dat dit jaar normaal meer dan 1 miljoen bezoekers kon verwachten, wordt rekening gehouden met 330 miljoen euro minder inkomsten - één vierde van de normale jaarlijkse omzet in de toeristische sector.

Uit Cuba, dat mikt op 2 miljoen bezoekers per jaar, komen er tegenstrijdige geluiden: tickets voor vluchten tussen Cuba en de VS zouden nog steeds even goed verkopen, maar verscheidene touroperators klagen over een lage bezettingsgraad en het uitblijven van boekingen voor het hoogseizoen.

In Mexico hebben de organisaties van toeristische ondernemingen de noodtoestand uitgeroepen; hotels beginnen er al personeel af te danken. Mexico, met 19 miljoen bezoekers per jaar het grootste vakantieland in Latijns-Amerika, krijgt voor 70 procent Amerikaanse gasten op bezoek. Om die bezoekers over hun mogelijk angst heen te helpen, heeft de regering een Nationale Commissie voor de Veiligheid van Toeristen opgezet.

De overheid zal het laatste kwartaal van dit jaar ook 38 miljoen euro investeren toeristische infrastructuur en de promotie van Mexico als vakantiebestemming - meer dan een derde meer dan vorig jaar.

Ook in Zuid-Amerika heerst er onrust in de toeristische sector.

In Peru zijn de bezoekersaantallen in Lima en Cuzco vorige week zowat gehalveerd. Peruaanse touroperators verwachten dat het land dit jaar een kwart zal inboeten van de 900.000 toeristen die het vorig jaar ontving. Hotels en reisagentschappen zouden van plan zijn hun tarieven in en rond Cuzco met 40 procent te verlagen om in plaats van VS-burgers Argentijnen en Chilenen aan te trekken.

In Argentinië hebben reisorganisatoren inmiddels ook de noodtoestand uitgeroepen. En Venezuela hoopt de negatieve gevolgen van de aanslagen te kunnen counteren met een promotiecampagne van 4,4 miljoen euro die vooral op Canada en de Verenigde Staten is gericht.

In Brazilië daarentegen, dat per jaar meer dan 5 miljoen toeristen verwelkomt, zijn de verwachtingen hooggespannen. De ondernemingen die cruises organiseren, hopen hun voordeel te doen bij de annuleringen van boottochten in de buurt van de VS. De devaluatie van de real sinds begin 1999 heeft van Brazilië ook een echt goedkope bestemming gemaakt. Brazilië is bovendien niet afhankelijk van Amerikaanse bezoekers: slechts 12 procent van de buitenlandse bezoekers in 2000 kwamen uit de VS.

Misschien is de bedrukte stemming in veel landen wel wat overdreven. De WTO schat dat er dit jaar wereldwijd 669 miljoen buitenlandse reizen zullen worden ondernomen - 50 miljoen meer dan in 1999.

In Latijns- Amerika waren het vooral Guatemala, Cuba en de Dominicaanse Republiek die de voorbije jaren hun toeristenaantallen gigantisch hebben zien aangroeien. De tegenvallende cijfers voor de komende maanden zullen waarschijnlijk maar voor een onbetekenend deukje zorgen in een curve die over de jaren heen spectaculair blijft stijgen.

Reacties