<i>Aanval op VS</i>: Indonesische geestelijken dreigen met jihad

25-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

Het comité van oelema's, de geestelijk leiders van het land, heeft de Indonesische regering gevraagd de VS geen politieke of morele steun aan te bieden. president Megawati Sukarnoputri deed dat vorige week echter al in het Witte Huis.

Het comité van oelema's roept alle moslims in de wereld op zich te verenigen en hun krachten te bundelen om 'uit naam van Allah te strijden' in geval van een aanval tegen Afghanistan 'en de islamitische wereld'.

Secretaris-generaal Dien Syamsuddin van het comité noemde op een persconferentie de aanslagen in de VS een 'criminele daad' en betuigde de slachtoffers en hun nabestaanden zijn medeleven.

Wel riep hij de Indonesische regering op 'de Amerikaanse armada' of militaire vliegtuigen niet tot het land toe te laten.

Een extremistische moslimjongerengroep in Indonesië heeft dinsdag gezegd dat ruim tweehonderd van haar leden bereid zijn mee te doen in een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten in Afghanistan. De Islamitische Jeugdbeweging (GPI) zegt enkele duizenden leden te hebben.

De beweging claimt banden te hebben de de Taliban, maar wilde daar geen details over geven. De groepering heeft een officiële inschrijving georganiseerd waar leden zich kunnen aanmelden om te vechten in Afghanistan.

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Hassan Wirayuda, betreurde anti-Amerikaanse acties in Surakarta, centraal-Java. Daar zochten actievoerders naar Amerikanen in dure hotels met de boodschap dat ze het land maar beter konden verlaten.

The Jakarta Post

Reacties